Ahogy melegszik az idő, egyre többen vágyunk a víz közelségére, a megnyugtató látványra, a madárcsicsergésre (a szúnyogokat ilyenkor felejtsük el, jó?), és eszünkbe se jut, hogy lehetne akár saját tavunk is. Pedig!

A hely nagy úr (meg persze a pénz is), de egy kis ötletességgel már az erkélyen is megteremthetjük az ÉRZÉST. Csak egy öblös üvegtál néhány úszónövénnyel, és máris másképp fest a világ!

Kicsit nagyobb, de vízre gondolva még mindig csöppnek mondható helyen már olyan minitavat hozhatunk létre, melyre méltán lehetünk büszkék (kép lent), és a madarak is hálásak lesznek a kis itatóért.

Tegyük fel, hogy pénz és hely nem akadály: van kertünk, de tartunk attól, hogy egy olyan igazán szép nagy tó mégiscsak sokba kerül, a tisztán tartásáról nem is beszélve. Vagy nem szeretnénk feltúrni a már kialakított kertünket. Manapság már erre is van megoldás: a dézsató.

A nevével ellentétben nem alapfeltétel, hogy a dédi örökségéből ránk maradt, vagy lomtalanításban talált dézsánk legyen (de ha van, abból is kialakítható), mert dézsatavakat már megrendelésre is készítenek. Alapjuk kemény műanyag edény, melyre dróthálóval erősített tőzegbeton kerül. A tőzeg és a beépített faágak sokkal természetesebb hatást keltenek, mint a sima beton vagy a műkő.
A dézsató méretének köszönhetően (általában 45 cm mély, átmérője 90 vagy 110 cm) üresen könnyen mozgatható, tetszőlegesen áthelyezhető, és akár a teraszon is elfér.

A növények kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, mert a lehetőségeket behatárolja a dézsa mérete. Természetes vizekből is szerezhetünk egy-egy tetszetős példányt, de ne természetvédelmi területen tegyük.

A leglényegesebb a dézsató megfelelő helyének kiválasztása, mert ezzel sok későbbi bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Fontos, hogy árnyékos helyet válasszunk, mert tűző napon ilyen kis mennyiségű víz már néhány nap után algásodni kezd. Vegyszerek használata nem ajánlatos, az algák elleni küzdelem pedig kilátástalan, úgyhogy, ha elszaporodtak, nincs más választásunk, mint a vizet kiengedni, a dézsát kisikálni, és az egészet kezdeni elölről.
A hatás még tovább fokozható 1-2 kisebb aranyhal betelepítésével: egyrészt szépek, másrészt lelkesen fogyasztják a szúnyoglárvákat, és ráadásul nem kizárt, hogy teljesítik három kívánságunkat… 

További hasznos információkat, és érdekességeket itt és itt olvashatsz.