Sokan pohárban vagy cserepes föld tetején hajttattak karácsonyra jácintot, krókuszt, esetleg tulipánt. Ha jó volt az időzítés, akkor ezek mostanában már igencsak kókadoznak. Ha viszont a hagyma kemény tapintású marad, nem szabad a szemétre dobni, érdemes megmenteni. A kevésbé gyakorlottaknak tudni kell, hogy az így virágzásra fogott hagymákat csak egyszer lehet hajtatni, de a kertbe kiültetve még évekig virágozhatnak. (A vízbe ültetett hagymák legkorábban két év múlva hajtanak virágot.)

bulbose-primaverili.jpgTélen bármibe érdemes hagymást ültetni

Most viszont a már igencsak csúnyácska virágot lehetőleg csak a virágzati tengely tetején kell levágni. A szárat hagyni kell beszáradni. A levelek is maradhatnak, de ha idétlenül megnőttek, akkor lehet rajtuk kurtítani. Ezek után folyamatosan öntözni kell a növényeket, s minden második locsoláskor kaphatnak tápoldatot. Ha sárgulni kezdenek a levelek, abba lehet hagyni az öntözést. Néhány hét múltával előbb sárgulnak, majd elszáradnak a levelek. Ekkor már ki lehet szedni a földből a hagymákat, és száraz helyen kell tárolni, amíg a fagyok felengednek. Akkor már a talajba ültethetők, hogy ott még hosszú életet élhessenek.

conservation-bulbes.jpgSzáraz helyen tárolva hosszú ideig bírják

Az elmúlt hetekben a legtöbb tavasszal hajtó növény kissé megbolondult, nem egy zsenge hajtást is hozott. Nem kell nagy bajtól tartani, a többség lelassul és, ahogy mondani szokták: visszaalszik.

A kora tavaszi hagymásokkal is hasonló a helyzet. De, ha a mínusz 5-6 fokos lehűlés tartós, akkor a szó szoros értelmében mirelitbe kerülnek hagymástól a zsenge hajtások. Ilyenkor, ha a talaj is átfagy, az aktív állapotban lévő hagyma is elpusztul. A többieknél reménykedni lehet, hogy vastag száraz avarral vagy - akinek maradt még fenyőága karácsonyról - fenyőtakarással megvédhetők a fagytól.

DSC_6178.jpgHa felengedett a talaj, zsupsz a lyukba a hagymákkal!

Aki nem sajnál néhány száz forintot új hagymákra, tavaszt varázsolhat az ablakába, ha hagymásokból most ültet néhány maroknyit cserépbe, tálba. Virághagymát beszerezni nem nehéz, a kisebb-nagyobb élelmiszerboltoktól kezdve a szakáruházakig már szinte mindenütt kapni. A különböző hagymák fajonként, fajtánként csoportosítva, vagy vegyesen 1-5-10-50-es csomagokban kaphatók. A piacokon, szakáruházakban ömlesztve is kínálják, a holland áru árának feléért, harmadáért. A csomagküldők is bekapcsolódtak ebbe az üzletágba.

bulbs-pot.xml.jpg

Aki első alkalommal próbálkozik hagymaültetéssel, az igénytelenebb fajok mellett döntsön. Ilyenkor az ablak védett belső párkányán a természetet kellene utánozni. A cserepes vagy ültetőtálas hagymások elvileg olyan ablakpárkányokra, erkélyajtók mögé valók, amelyek közelében nincs fűtőtest. Ha a megvásárolt száraz hagymától virágot szeretnénk, akkor az egyre melegedő és hosszabbodó nappalok, és hűvös éjszakák illúzióját kell kelteni. Leginkább a Magyarországon honos tavaszi sáfrányok, krókuszok, jácint, illetve a kisebb termetű nárciszok válhatnak be. A többiek, a különleges virágot ígérők, csak speciális bánásmód mellett hoznak szép díszt.

Forrásokhoz katt a képekre.