Éppen egy hete Hollandiában jártunk képzeletben egy poszt erejéig. Ha már ott vagyunk, ne siessünk vissza a saját portánkra, hiszen nemsokára, ahogy minden évben, a világ legnagyobb virágoskertje nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Amszterdamtól kb. félórányi autókázással juthatunk el az „Európa kertjének” is nevezett Keukenhofba (Lisse városka mellett). Az egykori uradalmi vadászterület és konyhakert (a Keukenhof jelentése is ez utóbbi) területén 1949-ben nyílt meg az első szabadtéri virágkiállítás Lisse akkori polgármestere és neves virághagyma-termesztők kezdeményezésére.

Azóta minden év márciusának utolsó hetében megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A szervezők mindig más-más központi témát választanak, amely az ültetés alakzataiban is visszaköszön. Idén Hollandia, a tulipán és története, ill. a 17. századi tulipánőrület áll a középpontban, amikor egy-egy különleges hagymáért akár egy ház árát is kifizették.

Amszterdam jellegzetes épülete és egy tulipán 60 000 hagymából kirakva

A 32 hektáros parkban minden évben kb. 7 millió virághagymát ültetnek el, ami garantálja, hogy egész nap egyik ámulatból a másikba essünk. Hétvégén külön programok is szórakoztatják a látogatókat, ill. biciklivel bejárhatjuk a tulipánföldekkel borított környéket is.

Idén március 20-tól május 18-ig látogatható a park. A csúcs állítólag április közepe, amikor a tulipánok teljes pompájukban virítanak, úgyhogy aki menne, lehetőleg arra az időre tervezze az utazást. Mi csak Macskamenta kollegina elbeszéléséből hallottunk róla, de ha egyszer eljutunk Hollandiába, azt tavasszal tesszük.

Források itt és itt, még több kép itt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!