Ősszel nem csak a virágos kerti növények többségétől, hanem az őket látogató pillangóktól is búcsúzni kell. Sebaj, a következő szezonban számos egynyári vagy hosszabb életet élő növényt lehet telepíteni, amelyek vonzzák a tetszetős szárnyasokat. (Most nem említjük, hogy a rendszerint a virágok nedveit nyalogató pillék egyedfejlődésük során hernyóként hosszabb-rövidebb időt a növények rágcsálásával töltenek.)

A nyári orgona biztos lepkecsalogató

A pillangókat mágikusan csalogatja a virágzó kert. A szabad természetben számos, a kultúrkertben gyomnak számító növény virágán szoktak billegni, ezért a réti fészkesnövényeket, százszorszépet, lóherét valamivel pótolni kell; ezek között legkedveltebb a nyári orgona, a világos színű mályva, a lángvirág. A pillangólesés szempontjából fontos az is, a kertben hova kerülnek a virágos növények. A lepkék ugyanis nemcsak az édes nedveket szeretik, ha tehetik, akkor szívesen sütkéreznek a napon, tehát a lepkecsalogató céllal ültetett növényeknek ott a helyük, amelyet legutoljára ér a nap sugara.

Sakktáblalepke

A nagy felületű, nedvességre és az erősebben fújdogáló szellőre érzékeny szárnyú, rövid életű lepkék kényes jószágok. A párás hajnalokon védettebb helyen kapaszkodva várják az idő melegre fordulását, csak akkor kapnak szárnyra. Faja válogatja, de naponta általában nem túlságosan nagy területet járnak be, ezért általában azonos időpontban érkeznek. Ha már sikerült a kertbe, vagy a nem túl magasan lévő teraszra csalogatni őket, akkor pillangóitatót is lehet készíteni és meghívni őket egy koktélra. Sekély tálkába cukros vizet kell tölteni, vagy lédús, édes gyümölcsöt helyezni, az ilyenen is megpihennek.

A cukros lének nem tudnak ellenállni

A magyar tájon előforduló lepkék: apolló lepke, bengeboglárka, C-betűs lepke, csőröslepke, égszínű boglárka, erdei busalepke, erdei szemeslepke, ezüstszegélyes gyöngyházlepke, farkos boglárka, fecskefarkú lepke, fekete szemeslepke, galagonyalepke, gyászlepke, káposztalepke, kardoslepke, kis rókalepke, kockás busalepke, közönséges boglárka, közönséges gyöngyházlepke, közönséges ökörszemlepke, közönséges tűzlepke, lápi gyöngyházlepke, magyar boglárka, mustárlepke, nagy gyöngyházlepke, nagy ökörszemlepke, nagy rókalepke, nagy színjátszólepke, nagy tűzlepke, nagypettyes boglárka, nagyszemes boglárka, nappali pávaszem, nyírfalepke, pókhálóslepke, répalepke, rezedalepke, sakktáblalepke, szürkeöves szemeslepke, tölgyfalepke, tükrös busalepke, vesszős busalepke, zöldes gyöngyházlepke, zöldfonákú csücsköslepke.

Apollólepke

Ha szeretnénk, hogy minél több lepke látogasson el  kertünkbe, az alábbi növények közül válogassunk (A tudományos név szerinti betűrendben): mályvarózsa (Alcea), hagymafélék (Allium), bojtocska (Ageratum), oroszlánszáj (Antirrhinum), selyemkóró (Asclepias), őszirózsa (Aster), ikravirág (Arabis), borsófürt (Baptisia), nyári orgona (Buddleia), szegfű (Dianthus), búzavirág (Centaurea), krizantém (Chrysanthemum), menyecskeszem (Coreopsis), kasvirág (Echinacea), szamárkenyér (Echinops), küllőrojt (Erigeron), iringó (Eryngium), napfényvirág (Helenium), sásliliom (Hemerocallis), estike (Hesperis), levendula (Lavandula), fagyal (Ligustrum), fülesternye (Lobularia), csillagfürt (Lupinus), kakukkszegfű (Lychnis), mályva (Malva), menta (Mentha), méhbalzsam (Monarda), macskamenta (Nepeta), lángvirág (Phlox), zsálya (Salvia), varjúháj (Sedum), aranyvessző (Solidago), orgona (Syringa), ibolya (Viola), rézvirág (Zinnia).

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!