A népi megfigyelések szerint a mai, Faültető Farkas napja a legalkalmasabb facsemeték ültetésére.  Manapság ez persze már nem teljesen igaz, hiszen a földlabdás, konténeres csemeték korában végül is bármikor ültethetünk az év során, csak több érv szól az őszi időpont és szabadgyökerű oltványok választása mellett.  

Egy kínai mondás szerint 20 évvel ezelőtt kellett volna fát ültetnünk, de még ma sem késő...A faiskolákban hatalmas kínálatból válogathatunk, mégis ajánlatos tájfajta gyümölcsöket ültetni, mert ezek ellenállóbbak a betegségekkel, kártevőkkel szemben. Ha körülnézünk a szomszédoknál, nekik mi vált be, az is megkönnyíti a választást.

A konténeres vs. szabadgyökerű csemeték versengésében mindenképpen az utóbbiak felé billen a mérleg nyelve, már csak azért is, mert könnyen ellenőrizhetjük, egészséges-e a fa gyökere. Néhány sérült vagy elszáradt rész még nem probléma, ezeket beültetés előtt egyszerűen eltávolítjuk. Arra is ügyeljünk, milyen vastag a csemete törzse: a túl vékony nem biztos, hogy megered, a túl vastag pedig nehezen szokja meg az új helyét. A törzs legyen szép egyenes, és persze kártevőktől, betegségektől, sérülésektől mentes.

A gyümölcsfák általában a napos, szélvédett helyet kedvelik, úgyhogy ha megtaláltuk a kertben a megfelelő helyet, ahol a majdani korona is elfér, jöhet az ültetés: a gyökérzet kényelmes elterüléséhez kb. 80x80 cm-es, legalább fél méter mély gödör kell, melynek aljába legjobb az érett komposzt.  Ha szerves trágyával dúsítjuk a gödör alját, tegyünk rá egy réteget a kiemelt földből, nehogy a trágya megégesse a gyökereket.

Ha szükséges a karózás, azt is az elején verjük le. Ez általában elmaradhat, ha elég mélyre került a facsemete. A tő környékén kis körben óvatosan tapossuk le a földet (tányérozás), majd locsoljuk be. A jövő hétre ugyan elég meleget mondanak, de azért ősszel már nincs hőség, ami veszélyeztetné a friss telepítéseket. Általában az ilyenkor szokásos csapadék elég is ahhoz, hogy ne száradjon ki a csemete.

Tavasszal pedig örömmel figyelhetjük, ahogy új gyümölcsfáink életre kelnek.

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!