Bár a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának egy szeptemberi sajtóhírében azt olvashattuk, hogy Kishantoson „a 2013 októberében megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei”, az új „bérlők” előbb műtrágyával, majd később gyomirtóval kezelték a 21 éve kemikáliák nélkül működő, kiváló minőségű földeket.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter

A Greenpeace szeptember 24-én talaj- és növénymintát vett az érintett területekről, amelyeket több hazai és külföldi laboratóriumban is bevizsgáltattak. Az eredmények bizonyítják a glifozát nevű gyomirtó szer használatát, ami a biogazdálkodásban nem engedélyezett. Ráadásul nem is volt rá szükség, hiszen a földeken április óta nincs termény, amikor is az új „gazdák” beszántották a szépen fejlődő gabonát. A gyomokat ugyanígy betárcsázhatták volna, ehelyett a vegyszerezést választották.  

A Greenpeace a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen hűtlen kezelés tárgyában indított pert. A mostani laboreredményeket nyilvánossá teszik, a perben is fel fogják használni, mert - ahogy a sajtóközleményükben írják - „a laboreredményekkel ugyanis még egyértelműbbé vált, hogy a törvénytelen intézkedések sorozatának következtében az adott állami terület értéke közel 500 millió forinttal csökkent.” 

Így állnak most a dolgok Kishantoson, ahol normális körülmények között a peres eljárások alatt álló földeken senki semmiféle tevékenységet nem folytathatna…

Forrás: Greenpeace Magyarország

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!