Kishantos neve ismerősen csenghet a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődőknek, de más is sokat hallhatott róla az utóbbi időben a földpályázatok kapcsán. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)  döntése alapján ugyanis november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik.

Tegnap a helyszínen ez ellen tiltakozott a Greenpeace Magyarország egy 500 x 150 méteres felirattal, hogy felhívja a figyelmet a földek elvesztésének súlyos veszélyeire.

Save_Kishantos_copyright_Somogyi-Toth_Peter_Greenpeace_2.jpgFotó: Somogyi-Tóth Péter (Greenpeace)

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre. A nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett létrehoztak egy népfőiskolát is, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez. Tavaly októberben a területet 10 részben hirdették meg a földpályázaton, amelyen a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ - bár mind a 10 részre külön pályázott - egyetlen négyzetmétert sem nyert. Így a terület felszabdalva kerül november 1-től 20 évre az új bérlőkhöz, akik az ismeretek szerint - ha egyáltalán - vegyszeres gazdálkodást folytatnak majd.

A mintagazdaság, a csatlakozott szervezetek és a Greenpeace Magyarország képviselői azonban még bíznak abban, hogy a döntés visszafordítható, és továbbra is folytatódhat az ökológiai gazdálkodás a területen. Éppen ezért tegnap bevetették a területet, hogy télen is zöld legyen, mert ez az egyik feltétele annak, hogy megtarthassák a BioSuisse minősítést.

Bevetesen_Kishantosert_copyright_Veljanovic_Anna_Greenpeace_4.jpgFotó: Veljanovic Anna (Greenpeace)

„A »Save Kishantos« felirat messzire látszik, reméljük, hogy a magvetés üzenete is sokakhoz, így a döntéshozókhoz is elér." - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse a civil szervezet akciója során. Több ok is amellett szól, hogy a helyi kezdeményezésből alakult és kiépült mintagazdaság eredeti formájában megmaradjon, hiszen 21 éve termel bioélelmiszereket 452 hektáron, ami bizonyítja, hogy nagyüzemi mértékben is működhet a vegyszermentes mezőgazdaság. Nem szennyezik a talajt, a vizeket, nem pusztítják az élővilágot. A nonprofit szervezet több mint 200 magyar fiatalt küldött ki tanulmányútra dán népfőiskolai partneréhez, a 18 állandó foglalkoztatott mellett pedig idényben 50-100 embernek ad munkát.

A dán partnerek rablásnak nevezték a döntéseket, a német partnerek pedig értetlenül állnak a történtek előtt. Nincsenek egyedül.

Az előzményekről részletek itt.

Forrás