A Greenpeace-től kaptuk a hírt: szombat este keresték meg őket méhészek, hogy Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgótáblában pusztulnak a méheik. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője a helyszínen a méheken kívül egyéb rovarok, egy sikló és egy erdei pinty tetemeit is megtalálta és megállapította, hogy a rovarok esetében feltehetően növényvédőszer-mérgezés történt. Hogy más élőlényeket is érintett-e a mérgezés, még vizsgálják. A kárt egyelőre nehéz megbecsülni. A Greenpeace értesítette az illetékes hatóságokat, több mintát is vett, melyek elemzése folyamatban van.

napraforgó-tábla1.jpg(A kép csak illusztráció)

A bejelentést tevő somogytúri méhészek beszámolója szerint méheik napokig elkerülték a közeli virágzó napraforgót, majd amikor egy eső után a - valószínűleg felhígult vegyszert tartalmazó - napraforgófejeket végre látogatni kezdték, a kijáró méhek sorra elhullottak. Csak tetemeiket, vagy haldokló példányokat találtak a napraforgó növények és a méhészetek közötti úton. A tapasztaltakról rövid videó is készült:

Az élővilág rovarokon túli, további fenyegetettségétől tartva a Greenpeace megkereste a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is, akik meg fogják vizsgálni a közeli gyurgyalagtelepeket (a gyurgyalag ugyanis előszeretettel fogyaszt méheket), mert nem zárható ki, hogy a mérgezés a 2013-as Év Madarát is érintette. A gyurgyalag példányainak természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint tavaly óta az országos méhállomány 20-30%-kal csökkent. A méhpusztulásnak több oka is van, de ezek közül a mérgező vegyszerek használata ellen lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban  fellépni. Ezért is nagyon fontos, hogy három méhgyilkos rovarölő vegyszer idei, uniós korlátozása mellett a negyedik ilyen szer, a fipronil tilalmát is támogassa a tagállamok többsége, köztük Magyarország is a jövő hét elején esedékes EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság ülésén.

A méheken kívül más rovarokat is veszélyeztetnek a vegyszerek. Nemrég egy szúnyogirtást követő napon készült fotó járta be a netet, amelyen többek között elpusztult katicák és poszméhek tetemei láthatók.

szúnyogirtás.jpgFotó: Zsoldos Márton

Az MTA egy tanulmánya szerint a széles körben használt vegyi szúnyogirtás során minden elpusztított szúnyogra 99 egyéb rovarfaj jut. Pedig elvileg létezik más megoldás: a környezetkímélő biológiai gyérítés módszerét Szegeden már sikerrel alkalmazzák (bár az idei árvíz miatt sokak szerint ez nem volt elégséges a szúnyogok ellen). Részletek itt, itt és itt.

Aki még többet szeretne tudni a méhekről és pusztulásuk okairól, itt utánanézhet: http://mehpusztulas.hu/.

Aki pedig a biológiai szúnyogirtást támogatja, FB-oldalukon csatlakozhat, és hasznos információkhoz juthat.