2010 óta minden évben lehetőség van arra, hogy bárki egy szívének kedves, vagy szűkebb-tágabb közösségének fontos fát jelöljön az Év Fája versenyébe. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett vetélkedésben az elmúlt években több száz fa vett részt. Idén a zsűri a 66 jelölt közül 15-öt választott be a döntőbe, ahol már online szavazás dönti el, melyik legyen a győztes.

A tavalyi győztes: a gödöllői Vén Vackorfa (fotó: Takács Gábor)

A versenybe a fákat fotóikon kívül mindig egy történettel kell benevezni, amely elmeséli, miért tölt be fontos szerepet a fa egy adott közösség életében. Itt nem számít a méret vagy a kor, csak a fához fűződő legendák, az árnyékában szerzett közösségi élmények, a rejtekében szövődött szerelmek.

Idén is sok érdekes történetet olvashat, aki végigböngészi a jelöltek „életrajzát”. Több száz éves hársak, vadgesztenyék, tölgyek mellett versenybe szállt egy villámsújtotta platán, amely hatalmas viharban mentette meg a faluját. Vagy egy másik öreg platán a tatai Öreg-tó partján, mely gyógyító erővel bír. Ott van még Lázár Ervin „égig érő fája Rácpácegresen” is, amely nem a képzelet szüleménye, hanem nagyon is élő szederfa.  

A versenyben két külön kategória győztese is díjat kap. A „Hős Fa” címet a zsűri ítéli oda egy olyan fának, amelynek élete vagy élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ilyen Újlipótváros jegenyefája, amelyet 62 társával együtt a kivágás veszélye fenyeget.

Különdíjat ad át egy általa választott döntősnek az Országos Erdészeti Egyesület is, mely harmadik éve kiemelt partnere a versenynek.

A döntős fák névsora és történetei itt olvashatók. Szavazni október végéig lehet, és az izgalmakat fokozandó október 27-től 31-ig titkos, vagyis a szavazás állása most még látható, de az utolsó napokban rejtett lesz.

A győztes fa aztán jövőre indul az Európai Év Fája versenyen is, ahol kétszer lett már magyar fa aranyérmes, tavaly pedig a gödöllői vackorfa második helyezést ért el.

Mi már szavaztunk.