Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szinte nyárias időjárásnak köszönhetően egyre több időt tölt(het)ünk a kertben, ahol bármikor érheti a kertészt váratlan sérülés: elvágja az ujját egy levél, megböki egy tüske, belelép valami szúrós növénybe, esetleg rovartámadás áldozata lesz, mondjuk, megcsípi valami. A vérzéssel járó sérüléseknél nem kell rögtön a házba, patikába vagy az orvoshoz rohanni, mert a gyors megoldás lehet, hogy éppen a lábunk előtt hever.

A tatai Öreg-tó partját 232 éve díszítő fát anno Versailles-ból hozatták (Esterházy Miklós János koronaőr fia, Ferenc) több más csemetével együtt. A mára majd' 20 méteresre nőtt faóriást méltán indították a helybeliek az Év Fája versenyén, hiszen szinte mindenkinek fűződik valamilyen élménye hozzá. Nem véletlen hát, hogy majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 2. helyen végzett szattai hársfa.

A kakukk esete a fűvel

"A kakukkfű illatát árasztod" - bókoltak egykor a görögök, ha dicsérni akarták a kecses hölgyeket. A kakukkfű (Thymus) népszerűsége azonban korábbi időkre nyúlik vissza: tartósító, fertőtlenítő hatását már az egyiptomiak is nagyra becsülték, a balzsamozásnál ki is használták.

A legtöbb nyelvben elnevezése megőrizte görög eredetét: thymos = bátorság. Nem csoda hát, hogy a római katonák a kakukkfüves fürdőtől remélték erejük megsokszorozását, és a középkori hölgyek is azért hímeztek lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet, hogy azok biztosan visszatérjenek a csatából.

2010 óta minden évben lehetőség van arra, hogy bárki egy szívének kedves, vagy szűkebb-tágabb közösségének fontos fát jelöljön az Év Fája versenyébe. Az Ökotárs Alapítvány által szervezett vetélkedésben az elmúlt években több száz fa vett részt. Idén a zsűri a 66 jelölt közül 15-öt választott be a döntőbe, ahol már online szavazás dönti el, melyik legyen a győztes.

A tavalyi győztes: a gödöllői Vén Vackorfa (fotó: Takács Gábor)

Ha kertünket felkészítettük már a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. Amennyiben az utolsó fűnyírás után nem tettük meg, akkor most tisztítsuk meg a fűnyírót: kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat, és ellenőrizzük a késeket, hátha újra kell élezni őket. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

A kerti locsolócsövet se hagyjuk kint, nehogy a fagy megrepessze, inkább összetekerve akasszuk fel a szerszámos kamrában, sufniban, garázsban, kinek mije van. Ha nincs, építhetünk is egy kis helyeset, pl. ilyet:

házikó.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek