Gyerekkoromban utáltam a spenótot. Pontosabban óvodás koromig nagyon szerettem, ezután jött egy hosszabb szünet, amikor rá sem bírtam nézni. Majd felnőtt fejjel ettem újra, és ismét megszerettem, de ekkor még csak a tányéromon láttam, nem foglalkoztam azzal, hogy néz ki maga a növény. Néhány éve már én is vettem spenótmagot, kipróbáltam az új-zélandi spenótot (Tetragonia tetragonioides) is.

Közönséges spenót

A közönséges spenóthoz (Spinacia oleracea) botanikai értelemben nem sok köze van. Az új-zélandi spenót a kristályvirágfélék, míg a közönséges a disznóparéjfélék közé tartozik.
Az új-zélandi spenót, ahogy a neve is mutatja, Új-Zélandról, Ausztráliából és Tasmaniából származik, még Cook kapitány fedezte fel a 18. században.
Szereti a szélsőségesen meleg száraz éghajlatot, ami nálunk azért kimondottan előnyös, mert a közönséges spenót nyáron már nem hoz levelet, hanem felmagzik, az új-zélandiról viszont májustól egészen október végéig szedhetünk levelet.

 

Egyéves, 80-140 cm-re futó, heverő szárú növény, sekélyen gyökerezik. Levelei közepes méretűek (legfeljebb 8-10 cm), húsosak, pozsgásak (a mi éghajlatunkon inkább vékonyabbak), háromszög (vagy deltoid) alakúak, élénk zöldek. Apró zöldessárga virágai a levél hónaljaiban ülnek. Termése négyszögletes tok, több szarvacskával. Mivel az elhullatott magok áttelelnek, minden évben újra kihajt, így sokan évelőnek hiszik. Bár az új-zélandi spenót szinte mindenféle talajon kielégítően fejlődik, legjobban a nitrogénben gazdag talajokat kedveli.

A napfény a levelek fejlődését nem befolyásolja, de a virágok csak napfényben nyílnak ki és termékenyülnek meg. A virágzás után is bőségesen hoz leveleket, ellentétben a közönséges spenóttal. További hatalmas előnye névrokonával szemben, hogy azt nyáron megtámadják a tetvek, de az új-zélandi spenóton tetvet még nem láttam, legalábbis a mi kertünkben.

Az új-zélandi spenót energiában szegény, de vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Különösen nagy a béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, ezenkívül sok fehérje, C-vitamin és foszfor is található benne. Felhasználása megegyezik a közönséges spenótéval.

Végezetül álljon itt egy recept azoknak, akik nem idegenkednek a reformízektől:

Spenótos üdítő
15-20 dkg tiszta, nyers spenótlevél (lehet új-zélandi vagy közönséges spenót is)
1 banán
1 alma
¼ citrom leve

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, egy kevés vízzel felöntjük, majd alaposan összekeverjük. Szükség szerint annyi vízzel hígítjuk, hogy iható állagú legyen. Igazi energiabomba!