Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mogyorós pele

Pelékkel viszonylag ritkán találkozhatunk, hiszen igen kis termetűek, ráadásul éjszakai életet élő rágcsálók. Hazánkban három (egyes források szerint négy) fajuk fordul elő: a nagy pele (Myoxus glis), az erdei pele (Dryomys nitedula), valamint a mogyorós pele (Muscardinus avellanarius), a negyedik faj a kerti pele (Eliomys quercinus) lenne, amely nálunk csak az Északi-középhegység karsztos vidékein fordul elő, de ott is csak szórványosan.

800px-Haselmaus.jpg

Sorozatunkban a gyík után a sünt mutatjuk be, amely azért hasznos, mert megeszi a káros rovarokat. Ezért még azt is elnézzük neki, hogy ezzel együtt sok hasznos állatot is elfogyaszt. Gyerekkoromban még sündisznónak neveztük, de ez az elnevezés nem tudományos (vö. teknősbéka).

Magyarországon főleg a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos, bár ritkábban előfordul az európai sün (Erinaceus europaeus) is. Hobbiállatként pedig egyre többen tartanak otthon is sünt, amely lehet az Afrikában honos fehérhasú sün vagy a szintén afrikai származású egyiptomi füles sün. Ezek az állatok a magyar éghajlatot nem viselik el, télen semmiképpen sem tarthatók a szabadban.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek