Pelékkel viszonylag ritkán találkozhatunk, hiszen igen kis termetűek, ráadásul éjszakai életet élő rágcsálók. Hazánkban három (egyes források szerint négy) fajuk fordul elő: a nagy pele (Myoxus glis), az erdei pele (Dryomys nitedula), valamint a mogyorós pele (Muscardinus avellanarius), a negyedik faj a kerti pele (Eliomys quercinus) lenne, amely nálunk csak az Északi-középhegység karsztos vidékein fordul elő, de ott is csak szórványosan.

800px-Haselmaus.jpg

A mogyorós pele a hazai pelefélék közül a legkisebb; főleg a dús aljnövényzetű, lombhullató erdőkben él. Európa nyugati és középső részén igen elterjedt. Októbertől áprilisig téli álmot alszik. Legkönnyebben áprilisban-májusban találkozhatunk vele, mert ekkor viszonylag sokat jár táplálék után, hiszen a téli álom során testtömege akár 50%-át is elveszítette.

A téli fészkét üregekben, fák odvában, gyökerek közé rejti, de madárfészkekbe vagy akár madaraknak kitett mesterséges odúkba is beköltözhet. A fészket aztán kibéleli faágakkal, levelekkel, száraz fűvel stb.

teli alom.jpg Téli álom

A testmérete (fej–törzs) 6–9 cm, farokkal együtt 12–16 cm. Testtömege 14–40 g. Ezt úgy kell érteni, hogy általában 14–20 g, de a téli álom előtt felhizlalja magát, ekkor lehet akár 35–40 g is.

Puha, tömött bundája felül élénksárga, a mellén és a hasán fehér. Farkát egész hosszában dús, rövid szőrzet fedi. Orra rövid, kis fülei lekerekítettek. Fekete szemei feltűnően nagyok, és kidomborodnak, mint az éjszakai állatok túlnyomó részének.

A pelék rövid csicsergő hangon kommunikálnak egymással, ha felébresztik őket, ziláló hangot hallatnak, és álmukban horkolnak is.

A mogyorós pele, ahogy a neve is mutatja, főleg olajos magvakkal táplálkozik, de nem veti meg a virágokat, gyümölcsöket, rügyeket és rovarokat sem, sőt alkalmanként tojásokat és madárfiókákat is zsákmányol.

A pelék legnagyobb ellenségei a menyét, a hermelin, a róka és a különböző baglyok. A természetben öt évig, fogságban pedig hat évig élnek.

A háziállat.hu-n hasznos tanácsokat olvashatunk arról, mi a teendő, amikor kölyköt találunk, hogyan kell gondoskodni róla, és hogyan szoktassuk vissza a természetbe.