A hétvégi előrejelzések szerint nyári idő várható, úgyhogy bátran készülhetünk kertészkedésre vagy szabadtéri programokra. Vasárnap délután ugyan lehet számítani némi zuhéra, de addig is sok mindent tehetünk.

- Az egynyári balkonnövényeket még mindig trágyázhatjuk, ha azt szeretnénk, hogy minél később sárguljanak a leveleik, és tovább virágozzanak.

- Ha a következő évben nagy tápigényű zöldségnövényt szeretnénk ültetni, most szórjuk be az ágyást komposzttal.

- A komposztérést felgyorsíthatjuk, ha öntözzük a komposztdombot. Persze, ne kapjon túl sok vizet, mert akkor korhadás helyett rothadás lesz az eredmény. Levágott fűvel szalmatetőszerűen takarjuk le a dombot, így a felesleges víz lefolyhat.

- A leszüretelt almából a nyomott, sérült gyümölcsöket fogyasszuk el vagy dolgozzuk fel, mert csak a hibátlan gyümölcs tárolható. A téli fajtákat ne szedjük le túl korán.

- A bodza bogyója csak teljesen érett állapotban dolgozható fel. A 'Haschberg' fajta bogyói általában egyszerre érnek be.

Munka után pedig számtalan programon pihenhetjük ki a fáradalmainkat:

Nyíregyházán a főiskola Tuzson János Botanikus Kertjében egész hétvégén Őszi Növénykiállítás és Vásár, melynek idén fő szenzációja a dinnyefa, gránátalma, kávé és banán termésén kívül a dáliagyűjtemény bemutatója.

Pusztavacson szombaton egész nap Kereke(r)dő Fesztivál. Az ENSZ Közgyűlése 2011-et az "Erdők évének" nyilvánította. Ennek jegyében egész napos családi programok az erdőben, az erdőről: túra, kalandpark, előadások gyerekeknek, felnőtteknek, kézműves foglalkozások. Részletes program itt.

Tudja valaki, mi az a görhöny? Ha nem, akkor ma Kistarcsán a helye, ahol a Krumplifesztiválon görhönyt is sütnek.

Zalaegerszegen vasárnap a Gébárti-tó partján Tökfesztivál. Töklámpáskészítés, kézműves foglalkozások, terményhangszerek kiállítása és a legszebb tökök versenye.

Szép hétvégét!