Szent Mihály (September) Hava

 

2.) A’ nyári gyümöltsből való pálinka égetés még most, és egész serénységgel folytattassék, ha rá érünk.

3.) A’ hoszszúszilva már most tökéletes érett lévén, a’ szépjét hámozni, köménymaggal meghinteni, dió, ’s mondola béllel megtömvén, Liktáriomnak kel száraztani, más részét befőzni, ’s a’ felesleg valót megaszalni, vagy hordókra pálinkának szedetni szükséges. Ugyan az őszi baratzkkal is ezt szokták a’ Gazdaszszonyok tselekedni.

4.) Míg derek nem járnak: télre való szőlőt is kel szedetni, hogy tovább elálljon, valamennyire a’ napon megfonnyasztani. Beis szokták a’ szőlőt főzni tsemegének, és szőlő ’sirt is tsinálnak abból ezen hónapban közőnségesen.

 

7.) A’ Dohányt tovább is szedni, füllőbe rakni, és porékra füzni szükséges.

 

10.) Az Őszi vagy telelő gyümőltsöknek leszedetése, bészerzése és télre való alkalmas elrakása nem kevés gondot adnak illyenkor a’ Gazdaszszonynak; söt a’ kintelelő palántákat is u. m. téli salátát, kelt ’s a’ t. ezen Hónap végénn el kel plántálni.

 

12.) A’ kukoritzát, ha a’ Gazda letöreti, és haza hordatja, a’ Gazdaszszony kőtelessége leszsz azt tselédjeivel feltisztittatni, felkötöztetni, ’s a’ magnak valót a’ legérettebb fejekből különválasztani, ’s eltenni.

13.) Sok részeiben az Országnak Szent Mihály hétjében szokás szüretelni, tehát illyenkorra már a’ Gazdaszszonynak készen legyenek etzetes, és törkölyös hordóji, ’s kádjai, hogy etzetnek való szemet, és égettbornak való törkölyt lehessen mibe félretenni.

14.) A’ tselédesebb házaknál almaetzetet is szokás sajtólni.

15.) A’ Nyúlsom, és Leánysomból is lehet hatalmas etzetet készíteni; azon kívül hogy ezt mind kettőt be is szokás tzukorral főzni tsemegének, és télben használni.

 

17.) A’ nyers diót most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszonyok elrakják homokba.

 

20.) A’ jóféle Sáfrány ágyakat ki kel gyomlálni, és jó előre felásván, meg gereblyélni, hogy a’ jövő hónap elején annál könnyebben virágozzanak, és az egész tábla tiszta légyen.

  

Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820