Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kiskert egy cserépben

Nálunk elég gyakran törik el agyagcserép, mert egy-egy keményebb tél után elfárad az anyag és egy kis koccanásra is reped, vagy a szomszéd kisfiú rúgja szét, mert némelyik valamiért nem tetszik neki. A kisebb méretűek drénrétegként folytatják virágládák vagy -cserepek alján, de a nagyobbaknál megszakad az ember szíve, hogy apró darabokra kalapálja szét. Merthogy nem olcsó mulatság manapság egy méretes cserép.

A tavaszi nagytakarítás, pakolászás során sok minden előkerül, amivel már régóta nem találkoztunk, vagy esetleg mindig kerülgettük, de nem tudtuk eldönteni, mi legyen vele. Notórius gyűjtögetőknél nem kérdés, hogy megtartják, de másoknak is érdemes megfontolni, mit lehet esetleg kezdeni egy-egy tönkrement vagy megunt tárggyal. Nem biztos, hogy minden szemétre való, a kertben sok dolgot újra lehet hasznosítani. Gondoljunk csak a blogon sokszor emlegetett "jelszóra": Ültetni bármibe lehet!

törött váza.jpgPl. törött agyagvázába: a pangó víz kizárt

Lomtalanítás helyett

Itt a nyár, a lomtalanítások legfőbb ideje, sokan mégsem vagyunk képesek megválni régi, látszólag már semmire se jó dolgoktól. Ezért első menetben ide-oda tologatjuk a lakásban, aztán levisszük a pincébe vagy ki a telekre "jó lesz még valamire" felkiáltással.

Pedig nem is minden szemét, ami annak látszik, néha egy kis fantáziával egészen jó dolgok születnek. Elsőként a most legaktuálisabb "lom": a sörös-, boros-, miegyéb-üveg. Nem állítom, hogy minden focirajongó egyben nagy alkoholfogyasztó is, de az biztos, hogy a nagy melegben, jó társaságban, remek meccsek alatt jobban csúszik a sör. Egy korábbi posztban már említettük a sörösüvegekből lerakott kerti utat, de készíthetünk a teraszra "függönyt" vagy ágyásszegélyt is a vissza nem váltható üvegekből.

üvegfüggöny.jpg

üveg ágyásszegély.jpg

Van, aki már kertje tervezésekor tudja, hova szeretne valamilyen utat is rakni, hogy eljuthasson A-ból B-be. Másnak utólag jut eszébe, hogy a naponta használt fűszerkerthez jobb lett volna a földet valamivel befedni, mert eső után nehézkes kikecmeregni a sárból. Sokszor használat közben derül ki, hova érdemes szilárd felületet kialakítani. Nálunk (társasház udvarral) pl. a szuterénben lakó néni évekig levágta a sarkokat, és a ház fala mellett futó térköves út helyett egyszerűen a kertkapu és a lakásajtó közti átlót használta, "természetes" utat taposva így a gyepbe.

A régi "lebetonozzuk, és kész" megoldás helyett szerencsére nagyon sokféle mód létezik, fantáziánk és pénztárcánk szabhat csak határt. Sok esetben akár a maradékok felhasználása ill. újrahasznosítása is segít. Összeszedtünk néhány ötletet, válasszon ki-ki kedvére.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek