Ha minden igaz, jön a kánikula a hétvégén, ami a kerti tennivalókat is megnöveli, legalábbis a locsolást illetően biztosan.

IMG_1358.JPG

 - A rózsák többsége mostanára teljes pompában virít. Az elszáradt virágokat óvatosan szedjük le, a levelekre vigyázzunk. Ha lisztharmatos, rózsarozsdás levelet találunk, azonnal távolítsuk el, és ne adjuk a komposzthoz.

- A komposztot is locsolni kell, ha hosszan tart a nagy hőség.

- Ezen a hétvégén is aktuális a gyümölcsszedés: szamóca, cseresznye, sok helyen már meggy, kajszi- és őszibarack is. A lehullott gyümölcsöt szedjük fel, így megelőzhetjük a gombabetegségek terjedését.

- Az egynyári virágok sok vizet és tápanyagot igényelnek, az elnyílt virágok eltávolításával további dús virágzásra ösztönözzük a növényt. Az esetleges hézagokat még most sem késő virágokkal pótolni.

- A paradicsom hónaljhajtásait rendszeresen csipkedjük ki, az alsó leveleket távolítsuk el.

- Az almamoly ellen helyezzünk ki feromoncsapdát, így jelentően csökkenthetjük a peterakást.

Ha pedig estére még nem fáradunk el, Szolnokon ma és holnap este Tiszavirág-hajótúrán élvezhetjük közelről a kérészek násztáncát, melyről tegnapi posztunkban írtunk.

A hétvégén indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete Aggteleken, ahol szombaton a nagy hőség elől barlangtúrákba menekülhetünk. Részletes program itt.

Még egy esetleges esti program vasárnapra: az Alcsúti Arborétumban várhatóan vasárnap kezdődik a szentjánosbogarak rajzása. Ma még nem tudták biztosra mondani, ezért mielőtt útnak indulunk, vasárnap érdemes odatelefonálni. Elérhetőség itt.

Szép hétvégét!