Borúsan indul a szombat, de az időjósok szerint a hétvégén többször előbújik a nap, igaz, melegíteni már nem nagyon fog. Mindenesetre reménykedjünk, hogy a reggeli köd hamar felszáll, és mire Tatára érünk a Vadlúd Sokadalomra, már tiszta égbolt alatt figyelhetjük a vadludakat és más vízi madarakat az Öreg-tavon. Ezt az alig 2 km2 felületű mesterséges tavat az északi költőterületekről a Kárpát-medencébe érkező vízi madarak már évszázadokkal ezelőtt felfedezték maguknak, és azóta is minden évben tízezrével érkeznek ide a téli hónapokra. Tavaly számuk meghaladta a 43 000-et, idén is hasonló rekord várható. Pedig már eddig is egyedülálló látványosság volt Európában, hogy madarak egy város kellős közepén alakítsanak ki pihenőhelyet.

tatai vadlúd.jpgFotó: Csonka Péter

Napközben sok program szórakoztatja a közönséget, hogy gyorsabban teljen az idő, amíg délután végre madarak tízezrei húznak be a tóra. Lesznek érdekes előadások, madármegfigyelés, gyűrűzés, gyerekprogramok. A tavalyi hatalmas élmény volt, úgyhogy mindenkinek szívből ajánljuk! Információk és részletes program itt és itt.  

A meleg lakásban maradó lányoknak/fiúknak is van ma teendőjük: András napja az egyik legjobb jóslónap, hogy megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Rengeteg praktika létezik erre, a lényeg, hogy mindegyiket komolyan kell végezni, különben nem működik.

- Egyes vidékeken a lányok sok almát ettek e napon, és keresték, melyikben van 9 mag. Ha ilyet találtak, a magokat becsomagolva a párnájuk alá tették, hogy éjjel megálmodják, ki lesz a férjük.

- Párna alá szokás tenni simán csak cédulákra felírt neveket, majd reggel találomra kihúzni egyet: ő lesz az igazi!

- Bonyolultabb jóslás, ha a neveket (8-10 darab) gombócokba vagy derelyékbe rejtjük: amelyik elsőnek feljön főzés közben, az rejti majdani párunk nevét.

András nap2.jpg

- Bár többnyire a lányok kíváncsiak név szerint a majdani párjukra, azért néha a fiúk is elcsábulnak. Az alábbi jóslás mindkét nemnél népszerű: 13 cetlire 1-1 fiú- vagy lánynevet írnak, majd minden nap egyet kivesznek. A Luca-napjára megmaradt utolsó cédula rejti a jövendőbeli nevét.

- A böjtölés is egy módszer volt: ha a lány András napján reggel, délben és este csupán egy-egy szem búzát evett egy pohár vízzel, álmában meglátta a majdani férjét. „Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján.”

- Az áhított házasság várható időpontjára is lehet következtetni: András éjszakáján a hajadon lánynak meg kell rugdalnia a disznóól ajtaját. Ha nem ébred fel a disznó, a lány még abban az évben férjhez megy. Ha felébred, ahányat röffent, annyi év múlva lesz esküvő. A Zempléni-hegység falvaiban még arra is figyeltek, ki röfög először: ha anyadisznó, az özvegy kérőt jelzett, a malac viszont legényt.

András napja időjóslásra is alkalmas, úgyhogy aki már nincs eladósorban, próbálkozzon ezzel. A néphit szerint, ha ezen a napon esik az eső vagy a hó, akkor 40 napig fog esni. Sáros lesz a karácsony, ha a libát megtartja a jég.

Ezen a napon is szokás volt gyümölcsfaágat virágoztatni: a vízbe tett ágat a kemence tetejére rakták. Ha az alsó részén kezdett virágozni, akkor a tél eleje lesz kemény. Ha a közepén jelennek meg a virágok, akkor január végén jön a kemény tél, ha pedig az ág hegyén, az a tél végi fagyokat, havazást jelzi.

A jóslások mellett Andráshoz kötődik a disznóvágások kezdete is; az sem rossz program a hétvégére!

Szép hétvégét!

Forrás itt és itt.