Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kökényprojekt

Már régóta szerettem volna kökénypálinkát készíteni. A végső lökést az idei, igen jól sikerült ringlófőzet még nyers italának kóstolásakor összejött barátok társalgása adta. Kökénypálinkát készíteni igazi kihívás. Most már tudom, hogy erősíti a családi köteléket, viszont egy hétköznapi használatba fogott konyhában zajló kökénytartósításhoz biztos lábakon álló házastársi kapcsolatra van szükség. Egy-egy kökényfeldolgozás után érthető, miért számít a magányos manók csemegéjének.

A jobb oldali rotyogó kökény húsa már elhagyta a magot, bal.JPG

Amikor a beszámolót írom, már rotyog a kevéske kökénycefre, a szilvapálinkában már fél napja ázik a patxaran, jó pár üveg különböző állagú lekvár, zselé készült, és az utolsó pillanatban talált üres üvegekbe került szörp is. Vagyis a nehezén túl vagyunk.

A fenti cím a település polgármesterétől, Guczi Istvántól származik, aki a múlt szombaton a Vajdahunyadvárban tartott szemléletes előadást a szomolyai fekete cseresznyéről (Prunus avium). A szemléltetés ezúttal nem diavetítés volt, hanem maga a gyümölcs, így helyben meggyőződhettünk alapvető jellemzőiről: kicsi, szív alakú, majdnem fekete, mézédes, rövid a szára, és húsa mindent megfog, amihez hozzáér. Kifényesítve pedig olyan, mint a tükör, meg is nézhetjük magunkat benne.

Gránátalma

Az utóbbi időben feltűnt, hogy rengeteg gránátalma (Punica granatum) van a piacon. Régebben mindig csak egy-egy egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket is áruló helyen volt, most meg szinte minden standon. Az okát nem tudom, mindenesetre eszembe juttatta, hogy 1985-ben kóstoltam életemben először és utoljára. Ráadásul Moszkvában. Arra emlékeztem, hogy finom volt, de az ízét nem tudtam felidézni, úgyhogy beruháztam egyre. A szép nagy példány ugyan 380 forint volt, de ha számba vesszük, mi mindent kaptam ezért a pénzért, már nem tűnik olyan soknak.

Kövirózsa

A kövirózsa a sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Gyerekként azt hittem, hogy ez a növény maga a virág, és a szára, meg a levelei valahol elbújtak. Valójában, amit virágnak hittem, azok a kövirózsa levelei. A növény növekedési típusa a tőlevélrózsa, azaz a levelek körkörösen állnak, ún. rozettát alkotnak, és virágzás idején ebből fejlődik ki a virágzati szár. A kövirózsa nyáron virágzik, az enyém éppen most.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek