A kövirózsa a sziklakertek elmaradhatatlan növénye. Gyerekként azt hittem, hogy ez a növény maga a virág, és a szára, meg a levelei valahol elbújtak. Valójában, amit virágnak hittem, azok a kövirózsa levelei. A növény növekedési típusa a tőlevélrózsa, azaz a levelek körkörösen állnak, ún. rozettát alkotnak, és virágzás idején ebből fejlődik ki a virágzati szár. A kövirózsa nyáron virágzik, az enyém éppen most. 

A kövirózsa a varjúhájfélék családjába tartozó örökzöld, pozsgás növény, elviseli a tartós szárazságot is. Kevés tápanyaggal is beéri, a sok napsütést meghálálja. 5-8 cm-es növény, de virágzáskor 25 cm magas is lehet. Levelei laposak, húsosak, színük zöld, kékes vagy pirosas lehet. Virágai bogernyőt alkotnak, színük általában fehér, rózsaszín, sárga piros. Az elvirágzott tőlevélrózsák elpusztulnak.

Szigorú értelemben véve csak két nemzetség: a Sempervivum és a Jovibarba tartozik ide, de gyakran ide sorolják a kövirózsacserjét (Aeonium),

 a Tacitust,

és a fáskövirózsát (Echeveria) is.

Magyarországon két faja, a gömbös kövirózsa (Jovibarba globifera) és a házi kövirózsa, más néven fülfű (Sempervivum tectorum) honos, mindkettő védett.

Díszítőértékén kívül a kövirózsának, elsősorban a házi kövirózsának jelentős gyógyhatása is van. A leveléből kipréselt nedv alma- és citromsavat, cseranyagot, tanninsavat, polifenolt és flavonoidokat tartalmaz.

Gondolom, sokan tudják, hogy nedve a fülbetegségek ellen nagyon hatásos. Egyszer panaszkodtam a nagymamámnak, hogy fáj a fülem. Erre ő elvitt a temetőbe, és a szépanyám vagy ükanyám sírjáról szedett egy nagy halom kövirózsát, hogy annak a nedvét csöpögtessem a fülembe, és attól elmúlik a fájás. Kicsit zavarban voltam, vajon mit szólnak ehhez az őseim, de a kövirózsa tényleg hatékonynak bizonyult.
Egyszer kérdeztem egy homeopátiás orvost, mit javasol fülfájásra. Ő is azt mondta, hogy a kövirózsánál a homeopátiás és a hagyományos orvoslás sem talált még jobbat.

Ezenkívül egyes bőrproblémák, égések, ekcéma esetén alkalmazzák, csökkenti a gyulladást, a kiütéseket, halványítja a szeplőket, májfoltokat, enyhíti a fogfájást, a belőle készült ecsetelő elmulasztja a szemölcsöt. A gyógyszeripar egyes vizelethajtó szerekhez is felhasználja.

Mondanom sem kell, mióta otthon is tartok kövirózsát, nem fáj a fülem.