Nehéz a virágok között LEG-eket keresni, de talán mégis a rózsa az egyetlen, amit mindenki szeret. A rendkívül széles színskála, a különböző növekedés és virágméret, a sokféle illat garantálja, hogy megtaláljuk a legvonzóbba(ka)t. Nem véletlen, hogy dalokban, irodalmi művekben gyakran szerepel az érzelemkifejezés szimbólumaként. A vörös rózsa mellé pedig felesleges is a szerelmi vallomás.

IMG_1392.JPG

Miért rendkívüli növény?

Díszítő értéke vitathatatlan, bármelyik fajtájára gondolunk: a teahibrid, angol, park, törzsre oltott, futó, félfutó, talajtakaró és minirózsák egyaránt rendkívüli esztétikai élményt nyújtanak. Az illatos fajták pedig meghatározói a kert hangulatának. Magyarországon az egyetlen olyan cserjecsoport, mely májustól a fagyokig virágzik.

DSC_0934.JPG

A típusok jellemzői

A legnagyobb, legimpozánsabb virágot a teahibridek bontják. Magas növésűek, hosszú egyenes száruknak köszönhetően kiváló hasznosíthatók vágott virágként. Hátrányuk, hogy nem virágzanak folyamatosan. Bizonyos fajtáknál szükséges munka a „bimbózás”, ami annyit jelent, hogy egy hajtásvégen a nagy virág érdekében csak egy bimbót szabad meghagyni, a többit sajnos el kell távolítani.

IMG_9333.JPG

A többet virágzó fajták kedvelőinek az angol és a parkrózsa az ideális választás. Gyönyörű színfoltjai a kertnek.

A törzsre oltott rózsák különlegességéhez nem fér kétség. Igazi díszítő értékük náluk alacsonyabb növényekkel kombinálva teljesedik ki. Hátrányuk a fagyérzékenység, ezért védettebb helyre ültessük!

A törzsön megjelenő hajtásokat mindig törjük le, mert az alanynövény elszívja a tápanyagot a nemestől!

A futó- és félfutó rózsák rácsra, pergolára futtatva gyönyörködtetik a szemet. Sajnos sok fajtának csak egy intenzív virágzási ideje van, ezért érdemes folyamatosan nyílókkal kombinálni ezeket.

A talajtakaró rózsákból igazi virágszőnyeget teríthetünk kertünkbe. Rézsűk, flórakosaras támfalak kiváló növényei, de kompozíciókban is jól használhatók.

A minirózsákat színfoltnak ültethetjük a virágágyba. Igazi hatásuk akkor érvényesül, ha egy színből minimum 3-5 darabot ültetünk egy csoportba.

A rózsák igényei

Kötött agyagos talajon érzik magukat a legjobban, de bizonyos fajták nem tűrik az erősen meszes földet. Az igénytelenebb, főleg magyar fajták lazább termőközegben is szépen fejlődnek. Lehetőleg napos helyre ültessük, mert itt teljesedik ki igazán szépségük.

IMG_1358.JPG

A legtöbbjük szárazságtűrő, de a fiatal növények öntözésére oda kell figyelni. A tövek mellé beásott marhatrágyát meghálálják, telepítéskor ne feledkezzünk meg róla. Tavasszal érdemes műtrágyával erősíteni a növényeket.

Hogyan metsszük a rózsákat?

Az alapmetszést tavasszal végezzük. A teahibrideket, angol és parkrózsákat 2-3 „szemre” (rügyre) vágjuk vissza, az öreg részeket távolítsuk el! A túl sűrűre hagyott bokrok kisebb virágokat hoznak, és saját magukat árnyékolják. A törzses rózsáknál ugyanígy járjunk el.

A futórózsákat minden második évben erőteljesebben vágjuk vissza, de a fiatal fő tartó hajtásokat hagyjuk meg! A szőlőhöz hasonlóan metsszük, és a kötözési munkákat is végezzük el! A talajtakaró és minirózsák alakító, formázó, ifjító vágást igényelnek. A tavaszi metszést rügypattanást követően végezzük!

IMG_9879.JPG

Vegetációs időszakban az elvirágzott részeket az első ötleveles levélzetig vágjuk le, ezzel érhetjük el a gyors újravirágzást.

Figyeljünk a földből előtörő vadhajtásokra, mert ezek alanynövény részei. Ha nem távolítjuk el, megerősödnek és legyengítik, sőt el is pusztíthatják az oltott nemes részt. Lehetőleg tőből törjük ki, vagy vágjuk le!

Egyéb gondozási feladatok

A „szépségnek ára van”. A rózsára is igaz ez a mondás. Nagyon sok betegség támadja, gombák és állati kártevők egyaránt. A legtöbb tő kiheveri ezeket, nem pusztulnak el. Az erős tövek ellenállóbbak, ezért a fent leírtak szerinti tanácsokat érdemes betartani.

Sokat segít, ha tavasszal a tövek körüli földet letermeljük kb. 1-2 cm vastagságban, és frisset teszünk a helyére. Ezzel a módszerrel a talajon áttelelő gombaspórákat és rovarpetéket távolítjuk el. A lemosó permetezés a növényi részekben lévő kártevőket pusztítja el.

A biológiai védekezés része még a helyes öntözés. Csak a földet locsoljuk, és óvatosan! Lehetőleg ne csapódjon fel a növényre a föld és sok víz, mert ezek juttatják fel a gombákat a rózsára. A vegyszeres védekezés mindig megelőző legyen, tehát ne a betegség megjelenésekor permetezzünk! Intenzív fertőzéses időben tíznaponként esetleg kéthetenként ajánlatos megismételni a műveletet.

A növényvédelemről érdemes szakember tanácsát kérni.

IMG_9906.JPG

Amit még a rózsákról tudni kell

A rózsának nem tövise van, hanem tüskéje. A tövis mindig fás kinövés, a tüske pedig a bőrszövetből fejlődik ki. Vágott virágként, mielőtt a vázába tesszük, a szár végét minél ferdébbre vágjuk el, esetleg függőleges irányban is metsszük be! Naponta frissítsük a metszlapokat! Lágyszárú növényekkel nem szabad egy vízben tartani, mert azok a rózsa mellet hamar elhervadnak.

Bálint Károly