Az Európai Bizottság csütörtökön felszólította Magyarországot, hogy - két egyéb ügy mellett - szüntesse meg a pálinka részleges jövedékiadó-mentességét. Az Orbán-kormány sokak által vitatott intézkedés szerint Magyarországon 2010 őszétől a házi kertekben keletkező gyümölcsből családonként 50 liter pálinka főzhető (ez 86 liter 50 fokos pálinkának felel meg) jövedékiadó-mentesen. Sok kertészkedő számára teremtett ez egyfajta biztonságot, hiszen már nem kellett sutyiban kotyvasztani titkos berendezéseken a finom nedűt. Legalizálták a pálinkafőzőket, sőt megjelentek a közforgalomban is a csinos kis szeszfőző készülékek. Megjegyzem, ezekkel nemcsak pálinkát, hanem gyógynövényekből is kiváló oldatokat lehet készíteni.

pálinkafőzés.JPG

Magam is élve a lehetőséggel, szilvatermésem egy részét a kedvezményes kereteken belül pálinkaként mentettem meg. Ahogy sokan mások, nem akartam újabb szakmát, az üstmesterséget kitanulni. Profira bíztam a szaktudást igénylő munkát, és nem bántam meg.

Bár az illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy nem bolygatja meg a hazai szeszbiznisz érdekeltségeit ez a lehetőség, kiderült, hogy nem kevésről van szó: sokan dönthettek úgy, ahogy én is, hiszen 2011-ben a bérfőzőknél 5,8 millió hektoliterfok pálinka készült, míg a kereskedelmi főzdékben 830 ezer hektoliterfoknyi. Az adóhatóságtól származó adat szerint a bérfőzők 16 millió forint jövedéki adót fizettek be, ami azt jelenti, hogy tavalyi tevékenységük zömét (ki lehet számolni, mert egy hektoliterfok jövedéki adója 970 forint) a házi, adómentes pálinkák főzése jelentette. Egy becslés mintegy tíz és húszezerre teszi az otthoni főzők számát, ami két adagnyi legális pálinkafőzést feltételezve  2-5 millió liter pálinka.

munkában a cefreszűrők.JPGMunkában a cefreszűrők

Ha ezt a tengersok számot összeadjuk, akkor kiderül, hogy minden magyar polgárra 1,5-1,7 liter pálinka jut, ami nem is olyan vészes, hiszen ez nagyjából 50 adómentes stampedlinek felel meg.

pálinkasor.jpg

A mostani brüsszeli figyelmeztetés alapja, hogy az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja. Az irányelv alapján Magyarország a bérfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket legfeljebb 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig, vagyis fele adót be kellene fizet, ami 50 fokos pálinkára számolva 590 forinttal növelné a kert- és pálinkabarát költségeit.

A jövedékiadó-mentes pálinkát kedvelők örömére Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról és az ágazati különadóról szóló törvényt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a pálinkafőzés történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, Magyarország pedig - hasonlóan más uniós államokhoz - biztosítani akarja e hagyomány fennmaradását. Ezért teremtette meg a kormány - a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát. Ezzel Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is.