Nyaralásunk során Németországon keresztül vitt az utunk, ott akadt meg a szemem egy kardvirágmezőn. A szélén egy tábla állt a következő felirattal: „Vágd magad!”

IMG_3330a.JPG

IMG_3301a.JPG


"Kedves Virágszedő!"

Használja a szalmával borított utakat, és legyen körültekintő. A kések valamelyikével vágja le a virágot, majd a kést akassza vissza. A megfelelő pénzösszeget dobja be a kasszába. Árak: kardvirág - 0,70 euró/szál; napraforgó - 0,60 euró/szál

10 szálnál egy ingyen van. Csak a kifizetett virág szerez örömöt (és barátot)!"

Csak költői kérdést merek feltenni, azt is csak halkan: vajon nálunk milyen sorrendben tűntek volna el a képen látható dolgok? Az én tippem a kés, kardvirág, tábla, az egymást követő félórás intervallumokban. De lehet, hogy annyi sem kellene hozzá.

Holland ismerősömnek is megmutattam a képet, ő csak annyit mondott, hogy náluk is van „Vágd magad!” mozgalom, de látszik, hogy náluk legalább szépek a kardvirágok...

Mit is tegyünk, hogy ne kelljen szégyenkeznünk holland rokonaink előtt a satnya kardvirágok miatt? Összeszedtem néhány tudnivalót erről a karakteres növényről.

IMG_3316a.JPG

A kardvirág (Gladiolus) a nőszirmok családjába tartozó nemzetség, nevét a római gladiátorok rövid kardjáról kapta. Évelő, hagymagumós növény, számtalan elképesztő színvariációban létezik, a kéken és a feketén kívül. Fajtától függően 50-150 cm magasra nő, a teljes napfényt és a laza, homokos talajt kedveli igazán. Mivel a kb. 250 faj közül a legtöbb Fekete-Afrikában őshonos, és csak 10 származik a mediterrán területekről, a magyar telet a kardvirágok sajnos nem bírják: az első fagyok előtt ki kell őket venni a földből, 5 cm-ig visszavágni a leveleiket és hűvös (kb. 5 °C), száraz helyen tárolni. A hagymagumókat áprilistól ültethetjük ki a kertbe, kb. 10-15 cm mélységbe. A frissen kihajtott levelek fagyérzékenyek, ezért fagyveszélyes időben takarjuk le őket papírzacskóval vagy virágcseréppel. Száraz időszakban feltétlenül locsoljuk a kardvirágokat. Nyáron tápoldatot is keverhetünk az öntözővízbe, hogy erőteljesebb virágzásra serkentsük a növényt. A hagymagumók fiókhagymáit leválasztva új növényeket ültethetünk, de ezek csak 2-3 év múlva fognak virágozni. A hibridek kiválóan alkalmasak vágott virágnak.

Magyarországon őshonos fajtái a mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) és a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus).

1 Gladiolus-palustris-3.jpg

A mocsári kardvirág 1982 óta fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft. Dél-Európában és a Balkánon fordul elő. Kevés virágú, 30-90 cm magas, június-júliusban nyíló virág, főként a lápvidékeken él.

2 1656.jpg

A réti kardvirág Magyarországon szintén védett, eszmei értéke 10 000 Ft. Június-júliusban nyílnak bíborvörös virágai. A mocsári kardvirágtól többek között az különbözteti meg, hogy több virág nyílik egy száron ennél a fajtánál. Főként a Zempléni-hegységben fordul elő.

4 00_Gladiolus imbricatus_6July10_719.jpg

Forrás itt és itt.