Most, hogy a hazai időjárás lassan a trópusival vetekszik, érdemes megnézni, hogyan boldogulnak a kertészek ott, ahol a szárazság és a hőség mindennapos jelenség.

STNMTZ_20041001_18.JPG

A nyugat-afrikai Maliban, Timbuktu közelében találhatók a képen látható „patchwork-kertek”. A kis konyhakertek tulajdonosainak egyrészt a homokos talaj, másrészt az időjárás nehezíti a dolgát. A nappali hőmérséklet elérheti az 50 ̊ C-t, a csapadék alig haladja meg az évi 150 mm-t. A kis parcellákban nagyon takarékosan tudnak bánni a vízzel, így termelik meg maguknak a legszükségesebb élelmiszereket: borsó, bab, lencse, káposzta, saláta, földimogyoró. 

S4w-EarthFromAbove098-Mali-MarketGardeningNearTombouctou.jpg

Ez a fajta kertészkedés a 1970-es és '80-as évek súlyos aszályait követően terjedt el. Az északi területeken a szárazság megtizedelte az állatállományt, ami az addig nomád pásztorokat arra kényszerítette, hogy letelepedjenek egy helyen, és ott próbáljanak gazdálkodni. A képek tanúsága szerint elég szép sikerrel.

Forrás

Örömmel tudatjuk, hogy idén is beneveztünk a legjobb blogokat díjazó Goldenblog versenyre. Ha szívesen olvassátok a Kapanyelet, kérjük, szavazzatok ránk a "Szakértői blogok" kategóriában. Minden szavazatnak nagyon örülünk, és köszönjük előre is! Nem kell mást tenni, csak ide kattintani: