Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gigacukkini 5 hét alatt

Míg az én gangcukkinim pillanatnyilag a képen látható szerény méretekkel rendelkezik, egy angliai nyugdíjas kertjében a szintén magról vetett tökféle 54 kilósra cseperedett.

P1010602.JPGAz enyém...

£££-Phillip-Vowles-2166534.jpgAz övé...

Igaz, a 65 éves dél-walesi Phil Vowles kimondottan "zöldujjú" hobbikertésznek számít: a világ legnagyobb uborkája is az övé, mely egy 8 kg-ot meghaladó termés. Most pedig itt ez a cukkini! A titok egy speciális keresztbeporzási technika, melyet nyilván nem árul el a Mester. Azon viszont még ő is meglepődött, hogy e módszernek köszönhetően 5 hét alatt lett ekkora az óriáscukkini.

Következő célja egy akár 68 kg-os cukkini, melytől újabb világcsúcsot remél. Én meg maradok a kapanyelemnél...

Forrás

Mára kicsit alábbhagyott a hőség, és a hétvégére is kellemes nyári időt jósolnak, úgyhogy lehet kertészkedni, szabadtéri programokra menni vagy esetleg a kettőt kombinálni.

cukkini.JPG

- Folytatódik a betakarítás: uborka, cukkini, paprika, saláta, mángold, kinek mije van. A kajszi lassan a végét járja, de már van őszibarack. A fa alól is szedjük össze a lepotyogott gyümölcsöt.

- A rebarbarát hagyni kell pihenni, hogy erőt gyűjtsön a következő évre.

- A levéltetvek ellen legjobb, ha legfőbb ellenségeiket támogatjuk. Pl. a fülbemászóknak építhetünk kis lakot: egy 10-12 cm-es cserép vízelvezető lyukán húzzunk át egy madzagot, a cserepet töltsük meg faforgáccsal. A madzag végére kötözzünk egy fadarabot, így ha meghúzzuk a madzagot, az megfogja és tömöríti a forgácsot. Ezután fejjel lefelé akasszuk fel a „házikót” a fára úgy, hogy a pereme a törzshöz érjen. A fülbemászók hamar felfedezik, beköltöznek, és innen indulnak éjszakai levéltetűportyára.                                                                                  

- Az elvirágzott rózsákat továbbra is vágjuk le, hogy a növény még gazdagabban virágozzon, és a betegségeket is megelőzhetjük így.

Program is lesz bőven a hétvégén:

Budapesten a margitszigeti ÖKO-játszótéren (az Árpád híd felőli végén) szombat délután 1-től Palack Party PET-palackpréselő versennyel, családi vetélkedővel.

Visegrádon a Nemzetközi Palotajátékokon a Madártani Egyesület is tart ismeretterjesztő bemutatókat, játszóházat.

Pannonhalmán a Levendulahetek zárásaként szombaton levendulaszüret, de aki már péntek este arra jár, finom apátsági borok kíséretében hallgathatja meg a Besh o droM koncertjét a Gyógynövénykertben.

Aki Mátészalka közelében lesz, Ópályiban szombaton egész nap tart a nemzetközi Aratófesztivál. Részletes program itt

2-gonci-barack-vigassag.png

A kajszi szerelmesei a hétvégén második alkalommal ünnepelhetik a gönci barackot Boldogkőváralján. A vasárnap estig tartó vigadalmon beszerezhető a befőzéshez szükséges barackmennyiség, de kész lekvár is kóstolható, kapható, meg minden, ami kajszi. A program vasárnap az Abaúj Piaccal egészül ki, ahol az éhes szájakról Fűszeres Eszter gondoskodik majd. Részletes program itt.

Szép hétvégét!

A cukkini és köztem bimbózó kapcsolat csak néhány éve kezdődött, de egyre ígéretesebben alakul. Régen csak egy tökfélének tartottam, ami nem sok jóval kecsegtetett, lévén hogy a mai napig a számban érzem a menzai édes-kapros, sűrű trutymóvá szétfőzött, telelisztezett borzalomnak az ízét. Ráadásul zsenge gyermekkoromban nem is találkozhattam e kedves rokonnal, hiszen a cukkini még az 1970-es évek végén is ritkaságszámba ment Magyarországon.

cukkini.JPG

Pedig a tökfélék (Cucurbitaceae) őshazájában, a mai Guatemala és Mexikó területén ősidők óta fogyasztják e növénycsalád tagjait. A cukkinit (Cucurbita pepo var. giromontia Duch) spanyol és portugál felfedezők hozták be Európába, ahol Olaszországban lett először sikeres. Onnan terjedt el a Földközi-tenger térségében.

Ideje visszatérni az egyik nagy kedvenchez! Rendkívül szapora növény: magját május elején vetettem, és június vége felé már főztem belőle. Innentől kezdve nincs megállás, egész nyáron szedjük, esszük. Nem lehet megunni! Késő őszig folyamatosan kapható, érdemes kísérletezni vele, hiszen annyira semleges ízű, hogy olyan lesz, amilyenre fűszerezzük.

A cukkini (vagy törpetök) a patisszonhoz hasonlóan a tökfélék (kababosok) családjába tartozik. Nagy víz- és jelentős nyersrost-, C-vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt rendkívül egészséges. Energiaszegény, könnyű, kímélő ételek készíthetők belőle.

Magját tavasszal vetem, a palántákat májusban, a fagyok elmúltával napos helyre kiültetem. Ugyanúgy ültetem és nevelem, mint a csillagtököt. Virágzás után rendszeresen kell szedni, még 20-25 cm-es korában. Ilyenkor a legfinomabb. Állandóan öntözni kell, mert nagyon vízigényes. Uborkával vegyesen kovászolható, egyéb receptekre később visszatérek, amikor már szedni kezdem.

Ha már tökfélékről esik szó, talán emlékeztek rá, amikor a csicsókáról írtam, említettem, hogy az árokpart és a kerítésünk közötti részt is kihasználjuk. Az egyik részébe májusban három bokor sütőtököt ültetünk, melyeket helyhiány miatt a disznóól tetejére futtatunk, és a termés ott érik be.

 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek