Miért kell más módon kezelni a füvet?

A meleg nyár és főleg a tűző nap negatív hatásait sokan tapasztalhatják pázsitjukon.
Árnyékosabb kertekben nem okoz olyan mértékű problémát, mint ahol folyamatos napsütés perzseli a füvet. Besárgult, színevesztett, gyomosodó zöldterületet eredményezhet. A másik probléma kb. 5 éve jelentkezik rendszeresen: a fű gombabetegsége. Figyelem! Ne keverjük össze a kalapos gombákkal, amelyek ártalmatlanok.

 

Hogyan csökkenthetjük a napsütés káros hatásait?

A legfontosabb szabály, hogy nem szabad alacsonyra vágni a füvet. Kánikulai időszakban 5 és 8 cm közötti magasság az ideális. A növény levelei árnyékolják a tövüket, ezáltal védik a hirtelen kiszáradástól. Az öntözési módszer a másik orvosság. Pázsitunkat egy héten 2 alkalommal áztassuk be legalább 25-30 cm mélységig. Ezt négyzetméterenként 25-30 liter víz kijuttatásával érjük el. A hét többi napján többszöri kisebb mennyiségű vízzel öntözzünk.

Gyomosodás elleni védelem

A fent leírtak szerinti kezelés már nagymértékben akadályozza a gazosodást. Legegyszerűbb védekezés, ha a gyomokat megjelenésükkor azonnal mechanikus úton eltávolítjuk. Erősebb fertőzés esetén sajnos a speciális vegyszerekkel való védekezés a hatásos. Hűvösebb, csapadékosabb időben havonta juttassunk ki vízben azonnal oldódó magas nitrogéntartalmú műtrágyát, lehetőleg öntözéssel. Hatékonyabb, mint a szórásos módszer, ráadásul egyenletesebb a kijuttatás, és kisebb a perzselés esélye. Ne feledkezzünk el a fű szellőztetéséről sem, amit a nyár folyamán is el kell végeznünk!

Gombásodás elleni védekezés

Mik a gombabetegség tünetei? Foltokban barnulás, fűelhalás, „gombaszag”. Főleg meleg időben támad, amikor a fű legyengült állapotban van. Az öntözés és a csapadék párás mikroklímája kedvez a szaporodásának. Elősegíti a betegség terjedését a fűszálak között lerakódott korhadó szerves anyag is. Fűszellőztető géppel, gereblyével távolítsuk el.
Fertőzés esetén vegyszeres gombaölőszerrel permetezzünk. Ajánlom a Dithane-t. Nem felszívódó szer, ezért a növényben nem raktározódik el.

Jó tanács

Nyáron kertünk füves területét jobban igénybe vesszük, hiszen a sportolás, játék fő színtere. A felázott, vizes füves részt lehetőleg kíméljük! Sűrűbb vágással és a fentiekben kiírt kezeléssel tartsuk karban pázsitunkat.