A kertünk sarkát díszíti egy hatalmas bokor nyári orgona (Buddleia). Vaníliaillatú virágai rengeteg lepkét csábítanak a kertbe. 7-8 éve kaptam egy gyenge kis hajtást az egyik szomszédomtól, és pár év alatt gigantikus, bíborszín virágú bokorrá fejlődött. Szeretnék még egy fehér virágú fajtát, de láttam már élénk sárgát is, amit szintén szívesen ültetnék.

 

Szerencsére a nyári orgona viszonylag kevés gondozást igénylő félcserje, az orgonának csak távoli rokona. Kínából és Japánból származik, ott tópartokon, folyópartokon vadon nő. Az Egyesült Államok egyes részein gyomnövényként tartják számon.

A kert meleg, napos részére ültessük. A meszes vagy homokos talajt is elviseli. Laza ágszerkezetű, gyors növekedésű cserje, rövid időn belül a 2-3 méter magasságot is elérheti. Virágai júliustól szeptember végéig folyamatosan nyílnak. Négyszirmú virágai hosszúkás, tömött fürtvirágzatot alkotnak. Változatos színekben kapható, a fehér, a halványkék, lila árnyalatokon kívül vörös és bíbor, sőt sárga változata is ismert. Szoliterként szokták ültetni, de sövénynek is nevelhető.
 

 

Fontos a nyári orgona helyes metszése, mert így érhetjük el, hogy minden évben gazdagon virágozzon. A tavaszi metszéssel megelőzhetjük, hogy a vesszői elfásodjanak, felkopaszodjanak, és csak az ágak végén virágozzon. A nyári orgona minden évben csak az új hajtásokon hoz virágot, ezért is fontos a helyes metszés. Tavasszal az előző évben kihajtott vesszőket alaposan, a vastagabb ágakat óvatosabban vágjuk vissza. A tavaszi metszéssel eltávolíthatjuk a télen elfagyott ágakat is. Késő ősszel takarjuk be a tövüket lombbal vagy szalmával, hogy megvédjük őket a téli fagyoktól. A nyári orgonákat nyáron hidegágyba eldugványozott fásdugványokkal szaporíthatjuk.

Forrás: itt és itt.