A fekete retek (Raphanus sativus) elég snasszul néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére, kezelésére használható.
Bevallom, két hete ettem életemben először fekete retket. Amikor a párom kipakolta a konyhapultra a fekete gumókat, először kicsit bizalmatlanul méregettem őket, mihez is kezdjek velük. Aztán amikor felboncoltam a retkeket, rájöttem, hogy a fekete külső és a fehér belső rész kontrasztja rendkívül hálás fotótéma. Meg is kóstoltam, meghámozva, apróra vágva és mézzel keverve. Nem egy túl szofisztikált megoldás, de nekem ízlett. A gyerekeknek nem, de kicsi(k)re nem adunk...

A fekete retek valószínűleg Ázsiából származik, az ókori egyiptomiak a magjából olajat készítettek, sőt állítólag retekkel etették a piramisépítőket, hogy bírják a strapát. A népi gyógyászatban sós levét a szeplők elmulasztására használták, de fekete retket etettek a beteggel a középkorban pestis és tüdőbaj ellen, ha álmatlanságban szenvedett, csúz gyötörte, vagy ha netán skorpió csípte meg a kedves pácienst.

Napjainkban köhögésre, megfázásra, mindenféle légúti panasz enyhítésére javasolt a fogyasztása, de elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását is. Gyomorhurut, gyomorfekély és az epeutak elzáródása esetén viszont ne fogyasszuk. Kis kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlják, bár ennek kicsit ellentmond, hogy étvágynövelő hatást is tulajdonítanak neki. Az emésztést mindenesetre segíti, szélhajtónak is kiváló.

A fekete retek könnyen termeszthető, akinek van egy kicsi kertje, nyugodtan vessen belőle. Akkor a legfinomabb, amikor az első fagyok megcsípik. A közepe viszont könnyen szivacsosodik, pudvásodik a túladagolt nitrogénműtrágyától, úgyhogy a zöldségesnél ellenőrizzük, hogy kemények-e a gumók, vagy kissé összenyomhatók, ez utóbbit inkább ne vegyük meg. Az egészséges fekete retek hűtőben tartva sokáig eláll.

Vékonyra szelve készíthetünk belőle salátát, de levesbe is tehetünk belőle. Legtöbben a torokfájás és köhögés elleni felhasználási módját ismerik, amikor a fekete retek közepét ki kell vájni, mézet kell önteni bele, és egy éjszakára pihentetni kell. Másnap a levét meg lehet inni, mert abban már a retek és a méz gyógyító hatóanyagai is benne vannak.