Az ősz egyik legszínpompásabb és legváltozatosabb virága a krizantém (Chrysanthemum). Sokan temetővirágként gondolnak rá, pedig nem csak a sírokat, hanem kertünket, erkélyünket is díszíthetjük vele. 

A krizantém – nem krizantén vagy krizantin, mint ahogy néhányan mondják -, más néven margitvirág az őszirózsafélék családjába tartozik. Görög eredetű neve aranyvirágot jelent.

A mediterrán éghajlatot kedvelő évelő, víz- és páraigényes növény, ősszel virágzik az első komolyabb fagyokig.

Sok kártevője van pl. atkák, levéltetvek, tripsz, levélfonálféreg, poloska, de megtámadhatják különböző baktériumok, vírusok és gombák is. A krizantém hajtásdugványról szaporítható; érdemes kipróbálni, mert a szomszédokkal lehet később cserélni más, nekünk tetsző fajtákra.

Különleges fajai a kínai ehető krizantémok (Chrysanthemum morifolium Ramat, Chrysanthemum roxburghii Desf., Chrysanthemum spatiosum Balley). Úgy tartják, ha krizantémbort fogyasztunk, hosszú életűek leszünk. A krizantém gyógyhatású, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, orvosolja az emésztési problémákat is.

További érdekességek a krizantémról itt.

Bevallom, én még nem próbáltam megenni, csak a kertbe ültettem, de lehet, hogy kipróbálom egyszer. Ti ettetek már krizantémot?