Csípős reggelek, de napközben akár napsütés is várható a hétvégén, így néhány órát mindenképpen érdemes a szabadban tölteni munkával vagy csak úgy.

- A lehullott levelek még mindig adhatnak munkát, a gyepről és az utakról továbbra is takarítsuk el. Nálunk a nyírfa lombja szinte még meg sem mozdult, aranysárgán ragyog a kertben.

- Ha a kertet már felkészítettük a télre, ideje eltenni a szerszámokat is. A fűnyírót tisztítsuk meg, kefével távolítsuk el a rátapadt fűmaradványokat. Ilyenkor ellenőrizhetjük a késeket, hogy kell-e újraélezni. A benzines fűnyírót lehetőleg üres tartállyal tegyük el.

- A kerti szerszámokat is alaposan tisztítsuk meg. A földmaradványok eltávolítása után a fémrészeket törölgessük át olajos ronggyal, a nyeleket szükség szerint viasszal. Ilyenkor kihasználhatjuk a lehetőséget egy kis lomtalanításra a szerszámoskamrában. Télen sort keríthetünk a szerszámok javítására is, mire eddig nem volt időnk. A nagy rendrakásban ne feledkezzünk el a hólapátról, mely ilyenkor általában a kamra legeldugottabb sarkában áll. Készítsük elérhető helyre, nehogy akkor kelljen mindent kipakolni,  amikor leesett az első hó:)

- A textilhuzatú bútorokat nyilván már mindenki száraz helyre vitte. Ugyanezt tanácsos megtenni a fából készült kerti bútorokkal is, a pincében vagy a garázsban jobb helyen vannak, mint kint. Ha az asztal olyan nagy, hogy nem fér be sehova, vigyük a kert egy védett pontjára, és döntsük neki valaminek úgy, hogy a csapadékvíz mindig le tudjon folyni róla, és takarjuk le ponyvával. A fabútorokat olajozni csak tavasszal kell. A műanyag viszonylag télálló, de ha van helyünk, ezeket a bútorokat is érdemes védett helyen tárolni, mert idővel törékennyé, merevvé válnak.

Aki már készülődik az adventi időszakra, a hétvégén a Néprajzi Múzeumban  sok jó ötletet kaphat virágkötőktől. Lesz verseny, bemutató és vásár is, ahol a lakásdíszek és adventi koszorúk hozzávalóit meg is vásárolhatjuk.

A másik érdekes esemény ezen a hétvégén a Tatai Vadlúd Sokadalom. A tatai Öreg-tó a vadludak téli pihenőhelye. Rendkívüli dolog, hogy egy ilyen viszonylag kicsi tavon akár 30-40 ezres madártömegek is megpihennek, ráadásul egy város kellős közepén, nem messze az autópályától! Tatán ma minden a vadludakról, egyéb madarakról, a természetről szól. Aki teheti, ne hagyja ki!

Szép hétvégét!