Ha valaminek a színét imádom, az ízével viszont még nem igazán tudtam megbarátkozni, az a cékla. Már a latin neve is ijesztő (Beta vulgaris convar. crassa provar. conditiva), és az sem utolsó látvány, ahogy a gyerekeim horrorjelenetet idézően eszik ezt a fura zöldséget, akarom mondani vörösséget.

Kicsit utánaolvastam, miért is kellene megszeretnem a céklát, és egészen meglepődtem, hogy mennyi fontos, gyógyító anyagot tartalmaz.
Először is tele van antioxidánsokkal, amelyek megvédenek minket a külső szabad gyököktől. Tartalmaz még mangánt, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, C-vitamint, B1-, B2-, B3-, B6-vitamint stb. A céklában lévő folsav miatt (is) várandósoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Hatóanyagai rugalmasan tartják az érfalakat, valamint vérképző hatása is ismert. Maga a cékla nem tartalmaz több vasat, mint más zöldségfélék, viszont a céklából sokkal könnyebben vonja ki azt az emberi szervezet. Tisztítja a májat, a vesét és a húgyhólyagot, vízhajtó hatású, serkenti az emésztést, helyreállítja a bélműködést, csökkenti a menstruációs panaszokat, valamint támogatja a nyirokrendszer működését. Levelében sok kalcium található, ezért a zöld részeit is tegyük bele salátába vagy a nyers céklából készített ivólébe. A hagyományos indiai orvoslásban cékla fogyasztását ajánlják mitesszeres, pattanásos bőr és korpásodás esetén is.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga gátolja a tumorsejtek szaporodását, a kemoterápián átesett betegek vérképe sokat javult céklakúra után.

A céklát sokféleképpen fogyaszthatjuk, leginkább nyersen, salátába keverve, vagy sárgarépalével ivóléként, mert így biztosan nem károsodnak a benne lévő, kincset érő hatóanyagok, de akár meg is főzhetjük. Erre én tettem a múlt héten egy halovány kísérletet, de inkább nem tenném közzé a receptet, mert nem mondom, hogy sikere volt a céklás trutymónak, amit szegény, jobb sorsra érdemes családomnak sikerült feltálalnom. Inkább én is gyorsan elfelejtem... Ajánlom viszont helyette Fűszeres Eszter legújabb céklás finomságát.

És még egy érdekesség a cékláról: préseléssel és vizes kivonással nyerhető ki belőle a betanin, vagy ha így ismerősebbnek tűnik, az E 162...