Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyűjtsünk oltóágat! 

Régen a gazdák hagyományosan február 10-én választották ki és gyűjtötték be az oltóágakat, amelyeket aztán Gyümölcsoltó Boldogasszony napján (március 25.) használtak fel. A népi megfigyelés szerint azért kell ezt erre a napra időzíteni, mert a jó oltóágat még nyugalmi állapotban kell elcsípni, de "a föld és a növények nedvei olyan megállíthatatlan akarat hatására kezdenek el ilyenkortályt mozogni, mint a Szent Benedek ikertestvérének, Skolasztikának könnyeit követő eső."

oltóvessző oltóág Skolasztika nedvkeringés

Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van. De némi gyakorlatozással elsajátítható a technika legfontosabb része, nevezetesen, hogy a vesszőt tartó marokba fogva egyszerre kell mozgatni a kést és a támasztó hüvelykujjat. Ha ezt sikerül elvégezni, akkor biztos senki nem vágja el az ujját.

A szemzés , lépései_1.JPG

A vegetatív szaporításnak ezt a látszólag nehéz, igazából egyszerű módját sok hobbikertész ismeri, és használja is a trükköt a szőlőben, gyümölcsösben, de a díszkertben is. Találkoztam egyszer egy kertbaráttal, aki minden kerti gondot szemzéssel, oltással oldott meg. Ha pusztult a fa a betegségtől, oltott. Ha keveset termett, oltott és így tovább.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek