A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagymák mellett vannak azonban olyan különlegességek, amelyek termesztésével érdemes a díszkertekben is próbálkozni.
Téli fűszerkert az ablakban
2015.01.15. 12:45 - kapanyél
Manapság a nagyobb szuper-, hipermarketekben (amíg még vannak), ill. sok piacon egész télen kaphatók friss, cserepes fűszernövények, melyeket az ablakpárkányon nevelni nem kell félnetek, jó lesz!
Hagyma az ablakban
2014.03.12. 10:15 - kapanyél
Többek között az a jó a tavaszban, hogy egyik hagymaőrületből a másikba eshetünk. Most éppen medvehagymával tömjük magunkat, de mellette ott a népiesen pázsithagymának vagy pázsitfűnek nevezett metélőhagyma, lánykori nevén snidling (Allium schoenoprasum). Kinek a kertjében, kinek az ablakában. Nálunk ez utóbbi.
Mit csináljunk a hétvégén?
2011.04.24. 09:56 - pitypalang
Szívem szerint azt mondanám, hogy lógassuk a lábunkat, hiszen ünnepi hétvége van, de nyilván sokan vannak, akik csak ilyenkor érnek rá kertészkedni. Úgyhogy néhány dolog a húsvéti ünnepekre is:
- A fűnyírást követően jöhet a gyepszellőztetés, melyről már volt szó korábban itt és itt. Távolítsuk el a mohát is, aztán jöhet a trágyázás és az esetleges fűmagvetés.
Metélőhagyma, magyarul snidling
2011.03.30. 22:25 - kapanyél
Végre itt a snidlingszezon!
Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.
Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:
Snidlinges háromszögek
Hozzávalók:
Tészta
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tojás
2 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
Krém
25 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
snidling minden mennyiségben
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg reszelt füstölt sajt
csipet só
bors
A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).
Jó étvágyat!
Utolsó kommentek