Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Madarak és fák napja

Magyarországon az első Madarak és fák napját 1902-ben Chernel István, lelkes ornitológus szervezte meg szülővárosában, Kőszegen. Néhány évvel később hivatalos ünneppé vált, amikor Herman Ottó közbenjárására gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy minden iskola szervezze meg a Madarak és Fák Napját "természetvédő" és "erkölcsnemesítő" szellemben.

Madarak és fák napja haris mezei szil
Chernel István

Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, amit Chernel István ornitológus szervezett meg először Kőszegen, 1902-ben. Bár az első világháború és az azt követő időszak alatt némileg háttérbe szorult ez az ünnep, 1931-ben Klebelsberg Kunó rendelettel élesztette fel: előírta, hogy a tanító ezen a napon "szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is". A fákkal kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy minden gyermek ültessen egyet, mely fa "azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Madarak és Fák Napja

A jeles nap története a múlt század elejére nyúlik vissza, amikor 1902-ben a hasznos madarak védelmében megszületett párizsi egyezmény alapján Chernel István, lelkes ornitológus szülővárosában, Kőszegen megszervezte az első Madarak és Fák Napját.

chernel.gif

Az ünnep 1906-ban, Herman Ottó közreműködésével vált hivatalossá, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő, hogy minden iskola szervezze meg a Madarak és Fák Napját "természetvédő" és "erkölcsnemesítő" szellemben.

Madarak és Fák Napja

E jeles nap Chernel István nevéhez kötődik, aki lelkes ornitológusként meghonosította hazánkban a madáretetőket és -odúkat, melyeket először a háza körüli parkban helyezett el. 1902-ben szülővárosában, Kőszegen szervezte meg az első Madarak és Fák Napját, melyet azóta minden év május 10-én tartunk.

gyurgyalag-22803.jpgAz Év madara

Már hírt adtunk a Madarak és Fák napja 2012, a Pritt és a Cser Kiadó közösen meghirdetett pályázatról, melyet a Kapanyél is támogat. Mostanra összeállt a díjátadó teljes programlistája, melyet az alábbi plakáton találtok. Minden pályázót és nem pályázót egyaránt szeretettel várunk!

JÓ HÍR! A nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázat leadási határidejét meghosszabbítottuk május 15-ig, tehát még van idő befejezni az elkezdett füzéreket, vagy akár újakat is készíteni. Továbbra is várjuk a legalább 1 méter hosszú, a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó, ragasztott füzéreket. Adjátok tovább a hírt, hadd legyen a Feneketlen-tónál minél több gyerek részese a hivatalos rekordkísérletnek!

A pályázatokat továbbra is az alábbi címre várjuk:
Cser Kiadó, 1114 Budapest, Ulászló u. 8.

Beküldési határidő: 2012. május 15.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek