Május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját, amit Chernel István ornitológus szervezett meg először Kőszegen, 1902-ben. Bár az első világháború és az azt követő időszak alatt némileg háttérbe szorult ez az ünnep, 1931-ben Klebelsberg Kunó rendelettel élesztette fel: előírta, hogy a tanító ezen a napon “szép, emelkedett és beható előadást tart a madarak életéről, a természet háztartásban való jelentőségéről, az ember gazdaságaiban, de lelkületében játszott szerepéről is”. A fákkal kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy minden gyermek ültessen egyet, mely fa “azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik”.

 

Ezen a hétvégén is országszerte lesznek programok a madarak és fák tiszteletére. Minden évben központi szerepet kap az Év fája – 2015-ben a kocsányos tölgy (Quercus robur)   - és az Év madara, amely idén a búbosbanka (Upupa epops)

Fotó: Csonka Péter

Már szombaton elkezdődik az ünneplés Budapesten a Jókai kertben, ahol igazi madárbarát kert várja  a látogatókat. Lesz madárgyűrűzés, a „fiókamustra” során a költő énekesmadarak odúinak megfigyelése, megtudhatjuk, mi az a fecskepelenka vagy a darázsgarázs. Aki búbosbanka-frizurával érkezik (vagy a helyszínen belövi a séróját), szépségversenyen vehet részt. További részletes program itt.

Aki a Madarak és Fák Napját túrázással töltené, Zalában szombaton az ország egyik legöregebb erdejében, a Vétyemi ősbükkösben kószálhat szervezetten. Részletek itt. 

A Kiskunsági Nemzeti Parkban, Miklapusztán ürgemonitorozás, orchideacsodálás (pókbangó és agárkosbor), sőt, akár túzokkal is összefuthatnak a látogatók. További túrák a hétvégén arrafelé itt. 

Az ELTE Füvészkertben szombaton szintén a madarak és fák a főszereplők: lesz madárgyűrűzés, játékok kicsiknek és nagyoknak, valamint szakvezetéssel egybekötött fafelfedezés a botanikus kert területén. További részletek itt.

A hétvégén a palánták és más növények is belépnek az ünnepeltek közé: aki biztonsági játékos, és a fagyosszentek előtt még nem ültette tele kertjét, erkélyét, teraszát, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a hétvégi Palántafesztiválon beszerezheti a szükséges készletet, vagy vasárnap újból ellátogathat a budapesti ELTE Füvészkertbe, ahol igazi különlegességeket ismerhet és vásárolhat meg. A több mint 300 féle ritka zöldség- és fűszernövény között lesznek mindenféle csilik, földicseresznyék, tomatijjók, egérdinnye, balzsamuborka,  jamszgyökér, articsóka, okra, mángoldok és még sok minden más. A különleges palántákhoz szaktanácsadás is jár. További részletek itt.

Aki pedig nem szeretne kimozdulni a belvárosból, vasárnap látogasson el a Kazinczy utcába, ahol szintén a Madarak és Fák Napja alkalmából lesznek egész nap jobbnál jobb programok. Részletek itt.

Szép hétvégét!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!