E jeles nap Chernel István nevéhez kötődik, aki lelkes ornitológusként meghonosította hazánkban a madáretetőket és –odúkat, melyeket először a háza körüli parkban helyezett el. 1902-ben szülővárosában, Kőszegen szervezte meg az első Madarak és Fák Napját, melyet azóta minden év május 10-én tartunk.

gyurgyalag-22803.jpgAz Év madara

Nincs ez másként idén sem: már ma elkezdődnek országszerte a programok. A Szegedi Vadasparkban pénteken és vasárnap ismerkedhetnek az érdeklődők többek között az Év madarával, a gyurgyalaggal, és az Év fájával, a házi berkenyével. Lesz madárgyűrűzés, gyógy-és fűszernövény-felismerés illat és levél alapján. További részletek itt.

Sorbus domestica.jpgAz Év fája

Az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportja két helyszínen is várja különböző programokkal az érdeklődőket a Madarak és Fák Napja alkalmából. Május 10-én Salgótarjánban az Eresztvényi Madárparkban lesz madármegfigyelés és játékos vetélkedő, majd a hétvégén Ipolytarnócon folytatódik a program. Részletek itt.

Budapesten ma adják át a Ferenc-hegyen kialakított "érzékek ösvénye" elnevezésű, többfunkciós interaktív játékteret, ahol a gyerekek aktívan szerezhetnek ismereteket a természetről. Részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesten is megünnepli a Madarak és Fák Napját. Szombaton a Jókai-kertben megtudhatjuk, milyen a madárbarát kert, hogy néz ki a darázsgarázs, és kell-e pelenka a fecskéknek. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt lesz játszóház, ahol mindenki próbára teheti „madártudását”. Aki szereti a baglyokat, személyesen is megismerkedhet Pupillával. További részletek itt.

Május 11-én, szombaton a fecskék szerelmeseinek ígérkezik remek program. A Vonuló Madarak Világnapján Tokajból indul a 100 főt befogadó „Csege” hajó. A közel kétórás út a Tisza szakadófalai mellett vezet, ahova a partifecskék ezerszám érkeznek vissza afrikai telelőhelyeikről. Most zajlik a párválasztás, mely a leglátványosabb időszak e madárfaj életében. A hajóút során a partifecskék hazai kutatója, Dr. Szép Tibor egyetemi tanár mond el minden tudnivalót a madarakról és élőhelyükről. További részletek itt.

Folytatódik a Fülemülék Éjszakája programsorozat is: pénteken pl. Miskolcon és Balatonlellén, szombaton többek között Mezőkövesden és Boldogkőváralján élvezhetjük a madárdalos estét. További helyszínek és időpontok itt.

A Madarak és Fák Napja elmaradhatatlan része a rajzpályázat is. Idén a gyurgyalag a főszereplő, az MME óvodások, alsós és felsős gyerekek rajzait várja július 2-ig. Részletek itt.

Bár a hétvégére csökken a hőmérséklet, szombaton még van esély arra, hogy a szabadtéri programokat ne mossa el az eső. Aki teheti, ünnepelje meg a Madarak és Fák Napját!

Képek forrásához katt a fotókra.