A tavaszi kánikulában mindenütt megkezdődött a nyári növényszezon. Az évszakok legszebbike a kertekben takarítással indul, a lakásokban pedig az edényesek átültetésével. Mindkét esetben felmerül a kérdés, mi legyen a hulladékkal?

2Ez a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik.jpgEz a szeméthalom egy budai téren éktelenkedik

Egyszerűbb a kerttulajdonosok helyzete, náluk ugyanis bővebb a lehetőségek tárháza. Az igazi megoldás a komposztálás, de ennek illatától sokan tartanak. A szűk társasházi kertekben nem is ízléses az ilyen szerkezet elhelyezése. De ettől függetlenül komposztálni hasznos.

A nagyobb városokban szervezetten megoldják a kerti hulladék elszállítását. A fővárosban az FKF Zrt. (főkefe) ragyogó szolgáltatást működtet. Pecsétes zsákot kell vásárolni, ebbe gyömöszölhető a kerti hulladék egy része, tilos viszont dió és tűlevelű félék levelét belerakni.

A zsákokba helyezhető: a lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. Ügyeljenek arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! "Ne rakjunk bele fenyőféle- és diófaleveleket, gallyakat, mivel az előbbiek magas gyantatartalmuk, illetve az utóbbiak olaj-és mérgezőanyag tartalmuk miatt nem komposztálhatók" – olvasható az intelem a főkefe honlapján. A fenyőfélékre vonatkozó megállapítással nem vitatkozom, viszont a száraz diólevél semmilyen bajt nem okoz a nagy mennyiségű vegyes komposztban. Ha már működtetnek egy rendszert, akkor ki lehetett volna találni valamit a sok helyütt élő fenyők és diók leveleinek legális utaztatására is.

A magyar nem esik kétségbe, mert gyömöszöli a kukába, várja a szállítót és dug a zsebbe, vagy éjjel irány a tilalmas erdőszéle, közterület, zsupsz a zsákot a földre és már lehet is repeszteni tovább. De kerül az erdőszélre más is a kerti hulladékból. 

lom1.jpgHa szétterítik a földlabdát, nincs semmi baj

A kert nélküli növénytulajdonosoknak kész kálvária egy növényátültetés. Gondoljunk csak bele: a friss földet, netán trágyát felcipelni, majd a piszok. Ha sikeres az átültetés, marad a piszok elhelyezése. A társasházi közös kuka nem nyel el sok szemetet, ezért lehet nejlonszatyronként, persze csak sötétben, sétára indulni és suttyomban fák tövébe, parkokban kiöntögetni.