A halak látványáról a kis tavakban sem kell lemondanunk, csak néhány szabályt kell betartanunk.

A viszonylag kis víztérfogat (néhány száz liter víz) miatt a nagyra növő, agresszív viselkedésű, vagy nagyobb oxigénigényű fajok nem jöhetnek szóba. Az ökölszabály: 100 liter víztérfogatra 5-10 cm-es halakból 1-2 darabot tervezhetünk, vagyis, egy 200 literes (figyelem: a hasznos térfogatról beszélünk!) tóba nem kerülhet több 3-4 db 10 centis aranyhalnál.

Fénykép0232.jpg

A látványos aranyhalak mellett szóba jöhetnek az ezüstkárász, a széles kárász, az aranycompó (kép balra lent). Ragadozó halakat - törpeharcsa, csapósügér, naphal (kép jobbra lent) - is tarthatunk a tóban, ebben az esetben biztosan nem kell túlszaporodástól tartanunk, hiszen ezek a halak ikrarablók; saját és más fajok ikráit, utódait egyaránt pusztítják.

arany compó.jpg

naphal.jpg

A kis víztérfogat le is lassítja a halak növekedését, de a fent említett fajok egyike sem fogja kinőni a tavat néhány éven belül. Ha 3-4 aranyhal mellett 1-2 naphal is úszkál a tóban, biztosan nem kell a túlszaporodástól tartani, és az ebihalakat is ritkítani fogják.

Jó nézni, ahogy etetésre a halak a víz felszínén hemzsegnek, de éppen a haletetés a legnagyobb rizikója a haltartásnak. A kereskedelemben kapható haltápokkal rengeteg fehérjét juttatunk a tóba, és ha a halak nem eszik meg az összes eledelt, az már néhány óra alatt gyors bomlásnak indul, mérgezi a vizet, és remek táptalajul szolgál az algáknak. A sok eledel sok halürüléket is jelent, ami szintén hasonló hatással van a vízminőségre. Az ideális haletetés az, ha csak heti 2-3 alkalommal etetjük meg a halakat, és akkor is csak annyi eledelt kapnak, amennyit 5 perc alatt maradéktalanul eltüntetnek. A „legbiobb” haletetés egyébként az, ha a tó mellett esténként egy kis lámpa világít néhány órán át. A fényre odarepülő rovarok egy része belepotyog a tóba, és kiváló táplálékot jelent a halainknak.

Fénykép0226.jpg

A dézsatóban a legritkább esetben telelnek át a halak. Keményebb teleken ezek a kis tavak fenékig befagyhatnak, és akkor nem csak az alapjukat adó műanyag edényt repeszti szét a jég, de a halak is elpusztulnak benne. A komolyabb fagyok beállta előtt tehát ki kell vennünk a halakat, és fagymentes helyet kell nekik biztosítanunk tavaszig. 4-6 hal esetében erre a célra tökéletesen alkalmas egy 50-70 literes műanyag hordó, amit elhelyezhetünk a pincében, garázsban, vízóraaknában. Lényeges, hogy 0-5°C-os környezetben teleljenek a halak, akkor etetnünk sem kell őket. A hideg vízben lelassulnak, és károsodás nélkül átvészelik a téli koplalást. Az etetés ilyenkor egyáltalán nem ajánlott, mivel a halak ürüléke elszennyezné a vizet, és elég körülményes lenne kicserélni, takarítani.

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/