Az esti-éjszakai záporok után szombaton egy kis nyugalom várható, de pünkösd vasárnapján megint záporokra lehet számítani. Így a kerti tennivalókat is érdemes eszerint tervezni.

pünkösdi rózsa3.JPG


- Egynyári virágokat folyamatosan lehet ültetni ágyásba vagy balkonládába. A legigénytelenebbek többek között a borzaskata, a körömvirág, a porcsinrózsa (lánykori nevén kukacvirág), az oroszlánszáj vagy a pillangóvirág.

- Az elvirágzott hagymás virágoknál várjuk meg, amíg a zöld részek teljesen visszahúzódnak, csak az elszáradt leveleket távolítsuk el. Így vissza a legtöbb energia a hagymába, ami a jövő évi virágzás biztosítéka.

- A veteményesben a sorok között mulcsozzunk, hogy laza maradjon a talaj. Ugyanezen célból vethetünk zsázsát, retket, spenótot is a sorok közé. Az egynyári fűszernövények is jó szolgálatot tesznek.

- A gyomok rendkívül jól érzik magukat ilyen időben, úgyhogy egy kis gazhuzigálást mindenképpen iktassunk be a fitneszprogramba.    

Aki pedig programokra vágyik, nem kell csüggednie. Az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt idén rendezik a második nemzetközi „Növények Napját” (Fascination of Plants Day). A kezdeményezés célja, hogy tudatosuljon bennünk a növények rendkívüli szerepe a természetben és mindennapjainkban. Ezen a hétvégén, és a közeljövőben is több szakmai rendezvényt, nyílt napot, ismeretterjesztő sétákat rendeznek a programhoz csatlakozó intézmények, szervezetek. A Vácrátóti Botanikus Kertben pl. a hétvégén különleges zöldségfélék bemutatója lesz, palántavásárral egybekötve. További programok és helyszínek itt.

Mályon ma tartják az I. Természetvédelmi Fesztivált, ahol vetélkedők, gyerekprogramok és rendkívül érdekes előadások lesznek egész nap pl. a Hortobágyi Madárkórház tevékenységéről, az Év madarának választott gyurgyalagról, az ökokertészkedés lehetőségeiről vagy éppen a gombákról. Részletes program itt.

Szombat délután méhek lepik el a Művész mozit: „A méhek világa” c. dokumentumfilm vetítései előtt, között és után a témához kapcsolódó beszélgetés, könyvek és mézek vására, mézes sütik versenye. Részletek itt.

Kutyabarátoknak irány a Hungexpo, ahol a Kutya Világkiállításra 70 országból érkező kutyák között több olyan ritkaság is lesz, amelyből egyetlen példány sincs Magyarországon. Részletek itt.

Vasárnap pedig remélhetőleg nem mossa el az eső a balatonföldvári Pünkösdölőt, és sikerül megválasztani a Pünkösdi Királyt és Királynét, valamint ledönteni a májusfát. Részletes program itt.

Szép hosszú hétvégét!