Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Novemberi komposztszüret

Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

komposzt ásóvilla szita talaj november

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

Zöldmunkának mondják a kertészek a gyümölcsfák nyári metszését. Augusztus második felében lehet, sőt érdemes a kajszi- és az őszibarack kivételével a többi csonthéjast metszeni. Vagyis a meggy, a cseresznye, a ringló és a szilva következhet. Mindegyik fajra jellemző az erős növekedés, ezért, ha nem akarunk hosszú létráról gyümölcsöt szedni és hosszabbítóval permetezni, akkor elő a fűrésszel és a metszőollóval!

A sűrű korona apró meggyet terem

A koronát ilyenkor szellőssé lehet tenni, de érdemes a hajtásrendszerben professzionális kertészektől ellesett finom korrekciókat végrehajtani, ezáltal színesebb, édesebb, hamarabb érő, nagyobb és valószínűleg egészségesebb lesz a gyümölcs. Aki azonban a többszöri hajtásválogatást is magában foglaló nyári metszést is alkalmazza, jó, ha tudja, hogy fája stressztűrését fokozni kell, hiszen egy-egy ilyen korrekció abban az időszakban jár az asszimilációs felület csökkenésével, amikor a növény már nem a növekedésre koncentrál. Ezért fontos a jó kondíció, kiegyensúlyozott táp- és vízellátás. Ilyenkor ugyanis a fa valamilyen borzalmas csapást, súlyos kecskerágást, jégzivatart észlel, és kétségbeesetten igyekszik pótolni az elvesztett leveleit. Ha viszont megfelelő a kondíciója, akkor meg sem kottyan neki a metszés.

Asztalunk a kertünk

Most, hogy a tél beköszöntével a kertész is beszorult a négy fal közé, nincs más választása, mint hogy nagyobb figyelmet szentel szobanövényeinek, vagy a lakást kezdi-folytatja zöldíteni.

Az alábbi ötlethez jó, ha van egy unalmas üveges dohányzóasztalunk (milyen jellemző szó - más nyelveken max. kávézónak hívják…), amely alig várja, hogy növényeknek adhasson otthont.

Levelet kaptunk: "Kedves Kapanyél! Van egy csudás gömbakváriumom és megtölteném. Szeretnék érdeklődni, hogy is kell ezt összeállítani. Milyen rétegek kellenek stb:) Segítesz?"

Természetesen segítünk Szilvinek, és feltehetőleg nemcsak neki. Gömbakvárium sok családban akadhat, miután most már 4 éve, hogy tilos ilyenben halat tartani.

hal-izu-viz-cicaknak-_1.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek