Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másodvetés a biokertben

Az ökológiai kertekben soha nincs "üresjárat", a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten.

A torma

A torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa - ezt termesztik, Armoracia rusticana - ez pedig hazánkban vadon terem) a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, így a káposzta, retek rokona.

Mustárcsíra

A mustárcsíra az egyik legnagyobb kedvencem. Nagyon gyorsan, 2-3 nap alatt kicsírázik, és már fogyasztható is.

1 evőkanál magot alaposan megmosok, beáztatni nem szükséges. A csíráztató tálat világos helyre teszem, de ügyelni kell rá, hogy közvetlenül ne süsse a nap! A magokat naponta kétszer átmosom, más tennivaló nincs is.
A csíranövény pikáns, enyhén csípős ízű (akárcsak a retekcsíra), nagyon finom vajas kenyérrel, salátákban, levesekben.
Antibiotikus hatású, tisztítja a nyálkahártyát, kedvezően hat az epére és a májra, csökkenti az emésztési zavarokat. Élénkítő, vértisztító, enyhíti az izomfájdalmat. De ha valakit mindez nem érdekel, akkor legyen elég annyi, hogy egyszerűen isteni!
Egyszóval nagyszerű adománya a természetnek.
 
  
1. nap2. nap
3. nap
 

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek