Az ökológiai kertekben soha nincs „üresjárat”, a talajt mindig takarni kell. Ezt persze sokféleképpen elérhetjük, a zöldtrágyanövényektől a mulcsozásig, de legkellemesebb módja, ha folyamatosan termelünk.

 Az ősz kezdetétől egyre több nyári zöldség kerül ki a kertből, felszabadítva helyét az őszi vetésű növényeknek. Nézzük, mivel pótolhatjuk a megüresedő helyeket:

Most jött el az ideje a leveleskel-palánta kiültetésének. Gyökere mélyre hatol, tavaszra porhanyós, jó szerkezetű talajt készít elő a vetéshez. Egész télen bent maradhat, hó alól is szedhető zöldség; tavasszal is ez az első zöld, amit a kertből ehetünk. A jövő évi paradicsompalánták érkezéséig terem. A fodros változat íze kevésbé intenzív, a toscan típusé viszont nagyon különleges. Külföldi főzős műsorok ünnepelt sztárja ez a zöldség, melyet KALE néven kereshetnek az interneten. 

 

Szeptemberben még ültethetünk hónapos retket, melynek tenyészideje 28-35 nap. Kitűnő erre a célra az Ester, a Farao, az óriás vaj, a francia reggeli, de a színes különlegességek is alkalmasak az őszi termesztésre.

Most jött el a hagymák ideje is, ilyenkor ültethető a metélőhagyma/snidling, a kötözőhagyma, a dughagymák és a téli sarjadékhagyma.

Vessünk salátákat! Ezek egy része zsengén már 3 hét múlva szedhető ritkítási céllal. Többségüket egyelés után érdemes fátyolfóliával takarni, mert úgy még a pár fokos éjjeli fagyokat is tolerálják. Magasított ökológiai dombágyásainkból tavaly karácsonykor is szedtünk salátát. A következő fajtákkal érdemes próbálkozni: Fodros-, Hajtató-, Téli vajfej-, Május királya. Igazi jolly joker a bármikor vethető,  3 hét után már csipegethető madársaláta.

A biokertek négy bármikor bevethető fegyvere a spenót,rukkola, a zsázsa és a mustár. Ezek szuper finom vitaminforrások, de akár zöldtrágyaként is egyszerűen bekapálhatók később.

A „tél alá” vetést novembertől indíthatjuk. Ennek az a lényege, hogy természetes módon télre a fagyos talajban hagyjuk a magokat, amelyek így az időjáráshoz alkalmazkodva kelnek ki, kissé vontatottan és foghíjasan, de rendkívüli ellenálló képességgel és a lehető legkorábban.

Ezt a módszert intenzív otthoni verzióban is megoldhatjuk magasított ágyásokban, ahol az ágyásban zajló bomlás melege gyorsítja a folyamatokat, és egy egyszerű fátyolfóliával takarva, akár egy hónappal előbb is betakaríthatjuk a hidegtűrő zöldségeket. Vethetünk így sárgarépát, petrezselymet, retket, salátát, spenótot, borsót, rukkolát, zsázsát és hagymákat.

Szerző: Székely Gyöngyvér

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez