Az új tűzvédelmi rendelet egyetlen pillanat alatt rendet teremtett a gangok növényei között: nem kell többé botladozni a szomszéd szörnyű, tetves, ragadós zöld roncsai között. De csodálni sem kell a szegényes kompozíciókat. A növénytartók számára keservesen szigorú új  szabályok miatt dönteni kell: vagy visszacipelik a lakásba cserepeiket, vagy kidobják őket. Nincs ugyanis helyük a folyosókon, a lépcsőházakban a termetes szanzavéráknak, fikuszoknak, filodendronoknak, és még sorolhatnánk a lakásokat kinőtt monstrumokat.  A tűzoltók szerint – valljuk be, igazuk van – leszűkítik a mentési, menekülési útvonalakat, ezért el kell őket takarítani. Nem figyelmeztetnek, büntetnek. Talán jogos is a keménykedés, mert eleget bukdácsoltak a tűzoltók a sok szörnyűségen.

gang 1_1.png

Ahol már járt a hatóság, keményen büntetett: 60-100 ezer forint a taksa és ezt a növény tulajdonosának kell leszurkolni. Magát a jogszabályt így hívják: 259/2011. (XII. 7.) Kormány Rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról. Akit a részletek is érdekelnek, itt elolvashatja.

Amint ez kiderült, ez az év sok emeletes házban rosszul kezdődött, búcsúzni kellett a növényektől. De azért nem ilyen katasztrofális a helyzet, mert nem kell növényteleníteni a közlekedőket. Vannak növények és módszerek, amelyek ellen nem lehet a hatóságnak kifogása.

gang 3_1.jpg

A mostani jó alkalom a növényállomány frissítésére. Botanikailag a gang (függőfolyosó) különleges élőhely. Leginkább hűvös erdők lombkoronájának felelne meg, van árnyék és napfény, gyakran erősen mozog a levegő. Ráadásul az ilyen helyen – és ez már nem a fauna része – hamar lába kélhet egy-egy értékesebb növénynek. Természetes körülmények között hasonló helyen kevés növény él, leszámítva a fák koronáján kapaszkodó fagyöngyféléket. Másutt broméliák, orchideák fészkelnek a fák tetején. De gondoljuk csak el, meddig maradnának a drága növények edényünkben?

balkon3-nagy_1.jpg

Mielőtt növényt választunk, jó tudni, hol nem aggasztják a hatóságot és a menekülőket. Nem emelhetnek kifogást, például ha a gang korlátján, kifelé lógnak, vagy a körfolyosóra nyíló ablak párkányán álló ládából indulnak, de úgy, hogy felfelé, és nem széltében, hosszában terjednek. Vagyis balkonládát a korlátra kívülről kell szerelni, s ebbe már mindenféle csüngő, álló növény ültethető. Arra azonban ügyelni kell, hogy a szerelés erős legyen, ne billenjen le a nehéz edény. Ugyanígy nem okoznak kalamajkát a falakon, korlátokon kúszó, futó növények. A fekete szemtől a loncokig nagy kínálatból lehet választani.

A lépcsőházakban már nem ilyen egyszerű a helyzet, ezt legtöbbször telelőhelynek használták, hát a jövőben erre nem szabad. A világosabb helyeken azért ajánlható, hogy a magasan a falra szerelt tartókba lehet a növényeket helyezni.

gang 5_1.jpg

Aki biztosra akar, menni konzultáljon a hatóság embereivel, bár válaszuk felől nincs kétségem. Ha nemleges a válasz, akkor sincs minden veszve, mert marad a graffiti a falak díszítésére, ezeken biztos nem botlanak meg.