A vakond és a gyermekláncfű számít a gyepes területeken fő kertészbosszantónak. A vakond ellen sok mindent nem lehet tenni, biztos védelmet a vakondháló jelent, de a gyermekláncfű távol tartása nem reménytelen.

Ha már megerősödött a gyep, akkor a fűnyíró elbír a gazzal, ugyanis a legtöbb gyomnövény a fűfélékhez képest kevésbé bírja a rendszeres kurtítást. Vannak persze kivételek, ilyenek a gyöktörzses egyedek. Ezeket – amíg kevesen vannak – legjobb egyesével kihúzogatni. Ha a vastag gyökere beszakad, akkor ebből újra növekszik a gaz. Megfogadni való jó tanács a pitypanggal bajlódóknak, hogy a kiirtott növényt össze kell szedni, mert ez a faj még akkor is képes magot érlelni, ha elválasztották a talajtól.

A pitypang vagy gyermekláncfű a növényvilág egyik különlegességének számít. A szaporodáshoz, a mag neveléséhez nincs szüksége a hímivarsejt megtermékenyítő szerepére, hanem az embriózsák sejtjeiből közvetlenül kifejlődhet a csíra. Szerencse, hogy csak a szezon elején támad, s ilyenkor érdemes felvenni ellene a harcot. A gyermekláncfű ismerői megfigyelték azt is, hogy a vegetációs időszakban két nagy rohamot kell túlélni: az egyik általában április elején szokott bekövetkezni, majd rövidke szünet után, május elején egy újabb hullámmal ontja a tőkocsány a virágokat.

Egy átlagosnak mondható, néhány száz négyzetméteres gyepen a gyermekláncfű-rohamot néhány órás munkával könnyedén vissza lehet verni. Nem kell hozzá más, csak egy sámli meg egy hosszú pengéjű kés.
A legegyszerűbben a sámlin ülve, minél mélyebben a földbe szúrva kell a gyökerét elvágva kifordítani a növényt. Rögtön össze kell szedni, mert a virágzó egyedek még így is képesek egyetlen éjszaka a magot beérlelni. Még egy gyenge szellő is elveti a sok bosszúságot okozó gyomot.

Maga a gyermekláncfű hasznos is lehetne, hiszen zsenge leveleiből salátát, főzeléket lehet készíteni. A gyermekláncfű levele A-, D-, C- és különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket, mangánt tartalmaz. Gyógynövény is, hiszen zsenge levelével és gyökerével máj, epehólyag, vese ízületi gyötrelmek ellen javallott.
Az megint más kérdés, hogy szorosan záró levélrózsája alatt, akár kétarasznyi átmérőjű körben teljesen kipusztul a fű, ahol vagy ő maga sokasodik vagy újabb gazvendégek verhetnek gyökeret.