A történet 1945 körül kezdődött, amikor Volker Kraft a németországi Saalfeldben az iskolába vezető úton minden nap elment egy orgonafácska mellett, melyet húsvétkor vagy 100 tojás díszített. Akkor elhatározta, hogy egyszer neki is lesz ilyen!

1965-ben aztán elérkezettnek látta az időt terve megvalósításához. Addigra már megnősült, gyerekei lettek. Kertjében egy frissen ültetett almafát először 18 tojással díszített fel. Ahogy nőtt a fa, egyre több tojás kellett. Időközben már az egész család ezen dolgozott. A technikák is egyre finomodtak, a sima festéstől a metálig, a gyöngyöstől a lyukacsosig, tájképestől a csillogósig minden megtalálható.

A legrégebbi darabok már több mint 40 évesek, ezeket külön őrzik, főleg, hogy 2003-ban akkora vihar volt, hogy 500 tojás – köztük több különleges példány – tönkrement.

A látványt tovább fokozza, hogy a feleség, Christa több mint 1200 krókuszt telepített a fa körüli lejtős részekre, melyek márciustól beborítják a telek nagy részét.

Míg kezdetben pillanatok alatt elkészült a fa, most három hétig tart a díszítés. A hosszú évek során a ma már 70 éven felüli házaspár nagy rutinra tett szert, percenként 2 tojást akasztanak fel. Jobb napokon akár 1400 tojás is felkerül, ehhez reggel 9-től sötétedésig dolgoznak. Mára a tojások száma meghaladta a 10 000-et, de azt mondják, amíg bírják, csinálni fogják. Hírük bejárta a világot, évről évre egyre több a látogatójuk, de belépődíjat még mindig nem szednek.
A díszítésből ízelítőt ad a családi videó:

További képek, információk a család honlapján (németül vagy angolul) itt.

A címben feltett kérdésre tehát a helyes válasz: almafán. Legalábbis Türingiában.