Januárban már hírt adtunk a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) gyerekeknek szóló „Vesd bele magad” programjáról itt. Ennek felnőtt változata a „Vidék Kaland” program, mely a vidéki élet, a gazdálkodás, állattartás és növénytermesztés hétköznapjaiba vezeti be az arra kíváncsi városi fiatalokat.

A vállalkozó szellemű jelentkezőket (18-35 év) nagyon fiatal gyakorló gazdák fogadják a saját gazdaságukban. Az együtt töltött 1 hét során a városi „vendégmunkások” 5 munkanapon aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkákban, melyekben biztosan nem lesz hiány, tekintve, hogy a programban részt vevő városi fiatalokat június végétől augusztus közepéig fogadják.

A kiválasztottak a házigazda munkarendjéhez igazodva vesznek részt a gazdaság mindennapjaiban, ami hajnali keléssel és napi 8 óránál hosszabb munkaidővel is járhat. Egy gazda egy, legfeljebb 2 jelentkezőt fogad, irányítása és felügyelete mellett zajlik a munka. A résztvevők javadalmazásban nem részesülnek, szállást, teljes ellátást és rengeteg munkát kapnak.

 

A program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, betekintést engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába, így közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéken gazdálkodó fiatalokat. A középpontban a munka és a tapasztalatszerzés áll, ezért ha valaki madárfüttyös, jó levegőn töltött láblógatós napokra vágyik, ne ide jelentkezzen. A kiválasztott (jelentkezéstől függően 30-50 fő) résztvevők a program előtt egy napos képzésen vesznek részt, melynek része a traktoros tréning! Mi már ezért is elmennénk.

A jelentkezőknél nem hátrány a jogosítvány és a kitűnő egészségi állapot. Azt is vállalniuk kell, hogy beszámolnak a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel az AGRYA által megadott felületekre.

Jelentkezési határidő: 2012. április 26.

A múlt évi programban egyébként összesen 30 városi fiatal vett részt, több mint kétharmaduk hölgy…
Élményeikről itt olvashattok: www.videk-kaland.hu.

A program további részletei és jelentkezési lap itt: www.videk-kaland.hu, www.agrya.hu.

Még lehet jelentkezni. Aki erről lemarad, annak még mindig ott a Parasztwellness. De erről majd legközelebb...