Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem született ma döntés abban a 14 millió forintos kártérítési perben, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen.

Mint emlékezetes, 2014. áprilisában a Greenpeace demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen, mert a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az "új bérlők" művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.

Bár a Földművelésügyi Minisztérium Állami Földekért Felelős Államtitkárságának egy szeptemberi sajtóhírében azt olvashattuk, hogy Kishantoson "a 2013 októberében megkötött haszonbérleti szerződések értelmében az első gazdasági évben biogazdálkodtak a pályázat nyertesei", az új "bérlők" előbb műtrágyával, majd később gyomirtóval kezelték a 21 éve kemikáliák nélkül működő, kiváló minőségű földeket.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter

AGROmashExpo 2014

2014. január 29. és február 1. között a Hungexpo területét ismét ellepik az agrárszektor képviselői. Tavaly is már úgy tűnt, hogy a Budapesti Vásárközpont megtelt, de a szervezők szerint idén még nagyobb, nettó 35 000 négyzetméteren várják a látogatókat.

agromash_webkreativ_630x201_HUN.jpg

Idén is együtt rendezik az AGROmashEXPO-t és az AgrárgépShow-t, ahol a hazai gépgyártók és -forgalmazók szép számban vannak jelen. Több pavilonban, de azért mégiscsak egy helyen látható minden újdonság, többek között az Év Traktora is.

Mindenkivel megbeszéltük, aki bármilyen kapcsolatban áll a Kapanyéllel (mármint a bloggal), hogy akárhol jár nyaralása során, örökítse meg nekünk a szép helyeket, ill. a témáinkhoz kapcsolódó élményeket. Most a Cser Kiadós lányok közül Melinda beszámolója következik:

Még gimis voltam, amikor egy diákcsere program keretében skót házigazdáink elvittek minket egy mezőgazdasági vásárba. Életre szóló élmény volt. Így, amikor megláttam a mezőgazdasági vásár plakátját a luxembourgi nyaralásomon, tudtam, hogy ott a helyem.

SAM_0347.JPG

Az első vásárt 1883-ban tartották, 1983 óta rendezik évente Ettelbruck városában. Ettelbruck neve egyébként azt jelenti, Attila hídja, és arrafelé nagy tisztelet övezi a rettegett hun vezért. De kanyarodjunk vissza a vásárhoz!

SAM_0352.JPG

A rangos mezőgazdasági szemlén az ország kiemelkedő termelői és tenyésztői mutatkoznak be. Van itt kóstolósátor (én szarvas- és vaddisznókolbászt kóstoltam), gyönyörű régi (vintage) traktorok kiállítása és lovasbemutató (idén lovas íjászok egy csoportja A gyűrűk urát keltette életre).

SAM_0398.JPG

SAM_0399.JPG

SAM_0396.JPG

SAM_0419.JPG

A ketrecekben és kifutókban őrzött állatokat nemcsak simogatni lehet, hanem meg is vásárolhatjuk őket. Láttam egy ötgyerekes családot, akik öt nyúllal lettek gazdagabbak.

malacok.JPGEz nem az öt nyúl...

Igazán különleges élmény volt olyan fajtákat látni, amelyekkel itthon még nem találkoztam.

SAM_0383.JPG

Az egyetlen szívfájdalmam az volt, hogy kizárólag luxemburgi és német nyelven zajlott minden, így a francia- és angoltudásommal nem sokra mentem, de így is volt bőven mit fényképezni. Például ezeket a süteményeket.

SAM_0442.JPG

Ha tehetem, jövőre is elmegyek, de legközelebb Magyarországon is kinézek valami hasonló kiállítást.

Szokásmondások

Egy kis olvasnivaló kellemes nyári estékre.

Kertész Manó (1881-1942) magyar és finnugor nyelvészt elsősorban a szólások vizsgálata tette ismertté, de mondattannal és névtannal is foglalkozott. Szokásmondások c. könyvéből mazsoláztam a földműveléssel kapcsolatos kifejezések eredetét.

szokasmondasok.JPG

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek