Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az utóbbi évtizedben (pontosan 2004 óta) egyre többször találkozunk parkok és kertek növényein fehér, vattaszerű bevonatokkal és aprócska, pattogó-röpködő lényekkel: az amerikai lepkekabócákkal (Metcalfa pruinosa).

A kertészeti oldalak gyakori szereplői az özönnövények, és az, miként lehet ezeket visszaszorítani, pusztítani. Az özönnövényekről - legyen szó bármelyikről is - tudni lehet, hogy sikerüket általában legyőzött társaiknál nagyobb virulenciájuknak köszönhetik. Ha egy-egy példány megjelenik a kertben, rövid idő alatt elfoglalja a helyet, és csak évek alatt, vagy csak nagy költségek árán lehet kiirtani. Sorozatunkkal az ellenük harcolóknak szeretnénk muníciót adni.

A sok kertben, cserjesorban, virágágyásban próbálkozó zöld juhar (Acer negundo L.), mint annyi más növény, Amerikából érkezett. Ha nyáron a kertben, vagy a ház előtt aprócska növényt, vékony hajtáson billegő juharlevelet találnak, ne örüljenek az ingyen fának. A legnagyobb valószínűséggel nem kedves korai juhar (Acer platanoides), tatárjuhar (A. tataricum), hegyi juhar (A pseudoplatanus) vagy mezei juhar (A. campestre) próbálkozik helyet keresni, inkább a zöld juhar igyekszik gyomligetet kialakítani.

Csigafrász újratöltve

A májusban már szinte teljes pompában virító kert nem csak a gazda szemét gyönyörködteti, de a csigák fantáziáját is megmozgatja. A mostani nedves idő a zsenge zöldségekkel, virágokkal igazi Kánaán a csúszómászóknak. Szerencsére vannak azért növények, melyeket még ők sem kedvelnek, ezért érdemes néhányat kipróbálni a csigák elleni hadjáratban.

Az árnyékliliommal nem nyerhetünk csatát

Katalinka, szállj el!

Aki mostanában az ismert gyerekdalt dúdolgatja, nem annyira a törököktől félti a kis pettyes hátúakat, sokkal inkább a pokolba kívánja a katica nevet egyre inkább besározó harlekineket.

Pedig biztatóan indult a távol-keleten honos harlekinkatica (Harmonia axyridis) amerikai és európai turnéja. Észak-Amerikába és Európába a különböző levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be, de - a többi invazív fajhoz hasonlóan - mostanra már erősen túllőtt a célon. Elterjedésének állomásai itt megtekinthetők, Magyarországon 2008-ban találkoztak vele először. Azóta kétes hírű karrierje nálunk is töretlenül ível felfelé.

A csigák régóta megkeserítik a kertészek életét, főleg, amióta az Ibériai-félszigetről Ausztrián át hozzánk is bemászott, ill. közlekedési eszközökre felkapaszkodva beutazott a spanyol meztelen csiga.

Míg a többi fajta meztelen csiga ellen be-bejönnek bizonyos praktikák, amelyekről korábban már írtunk itt, a spanyol óriás könnyedén átmászik a tojáshéjon, átrágja magát még a kaktuszon is, ha az útjába kerül. Ellene az indiai futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica) a tökéletes megoldás, aki nem csak a kifejlett példányokat fogyasztja nagy lelkesen, de a petéket is felkutatja, akárhol is rejtőznek a kertben.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek