Anyák napján minden virág a szeretet jele, azért mégis érdekes lehet, hogy az egyébként ajándékba szánt virág színén, illatán és szépségén kívül még egyéb üzenetet is hordoz. Olvastam egy német közvélemény-kutatást arról, melyek a legkedveltebb vágott virágok, balkon- és szobanövények. Mivel a lista valószínűleg nálunk is hasonlóan alakulna, gondoltam, közkinccsé teszem.

Az első helyen a rózsa áll, mely elsősorban a szerelmet és a szépséget szimbolizálja. Az egyes színek jelentése azonban eltérő: míg a piros a szeretet, szerelem jelképe, a friss szerelemesekhez inkább a rózsaszín illik. A fehér a hűséget, a sárga viszont a féltékenységet is jelentheti.

A második legkedveltebb - főleg így tavasszal - a tulipán, mely szintén a szerelmet szimbolizálja. A rózsaszín,a sárga és a piros nagyon mély érzelmeket jelentenek. Minél sötétebb a virág színe, annál komolyabb a szerelmi vallomás. A vegyes színű tulipáncsokor jelentése: „Szép a szemed”. Remélhetőleg ezt az is tudja, aki kapja.

A vágott virágok között bronzérmes a krizantém. Japánban szerencsét, Németországban őszinteséget jelent, nálunk még mindig leginkább temetővirágnak számít, ami nagy kár. A piros itt is a szerelem kifejezője.

A gerbera meleg színei a napsugarakat idézik. A virág állítólag azt üzeni: „Veled minden szebb lesz!”

Ötödik helyen a liliom áll. Általában a reményt fejezi ki, de a színeknek itt is jelentősége van. A sárga a problémás: a hiúságot, önteltséget mutatja.

A balkonnövények között a muskátli áll az élen, és a virágok nyelvét beszélők szerint a szerelmesek között jelentése: „Találkozunk a szokott helyen”. Fene tudja, nekem erről a virágról ez sose jutna eszembe, igaz, nem is kaptam még szerelmi vallomásként muskátlit.

A második helyen az árvácska áll, mely az emlékezés virága. Ezért gyakori a temetőkben (meg mert korán nyílik és olcsó – de ezt csak én teszem hozzá).

A dobogó harmadik helyezettje a hanga (Erica), mely a szimbólumfejtők szerint kétarcú virág: egyrészt a szerénységet, másrészt viszont a vétkezést, bűnt fejezi ki. Mindenki döntse el maga!

Végül, de nem utolsósorban: a legkedveltebb szobanövény címet toronymagasan az orchidea nyerte, mely általában a szépséget közvetíti, egyben erős szexuális töltettel bír és a termékenységet is szimbolizálja. Igazi szenvedélyes virág!

Én azért továbbra is maradok a fréziánál, meg minden tavaszi virágnál, jelentsenek bármit!

Szép napot mindenkinek, az édesanyáknak főleg!

Forrás

További virágötletek Anyák napjára a Facebookon.