Amikor hosszabbak a nappalok, és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és vele a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.

Mint évek óta mindig, idén is egy újabb orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók április 17-19. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

 

Thaiföld került most az érdeklődés középpontjába, nem véletlenül. Az egykori Sziám (ma: Thaiföld) kedvelt turista célpont, sokan töltik ott a legsötétebb téli heteket, élvezve Bangkok ezerszínű nyüzsgését, vagy a tengerpartok csodálatos környezetét. Azt kevesen tudják, hogy Észak-Thaiföld az orchideák egyik leggazdagabb élőhelye, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium, vagy a kicsi, egzotikus virágú Bulbophyllum. A kertészetek káprázatos színekben tündöklő Vandákat kínálnak az arra járó turistáknak.

Természetesen egy-egy növény beszerzésekor felmerül a kérdés: Vajon ezt a szépséget otthon tudom-e nevelni és újra virágoztatni? Talán igen! De ehhez ismerni kell a növény eredeti élőhelyének adottságait, és legalább főbb vonalaiban megpróbálni ezt nyújtani nekik a lakásban is.

Thaiföld a nyári monszun-övezetben fekszik, ami azt jelenti, hogy május és október között bőséges, szakadó eső öntözi a növényeket, akár naponta többször is. Novemberben változik az időjárás, elmaradnak a nagy esők, kezdődik a száraz évszak. Az erdők lombjai lehullnak, a fákon élő orchideák teljes napfényben fürdenek. Január-februárban virágba borulnak, ami a következő esős évszak beköszöntéig tart.

Amit a thaiföldi fajok tartásáról tudni kell, hogy feltétlenül téli pihenőt igényelnek, amikor az öntözést fokozatosan a minimálisra csökkentjük, a tápozást beszüntetjük. Ebben az időszakban lehetőleg annyi fényt biztosítsunk a növénynek, amennyit csak lehet. Ez a mi éghajlatunkon nehéz feladat, de növénynevelő lámpával ez a probléma is áthidalható. Ha ezt a menetrendet sikerül tartani, akkor bízhatunk benne, hogy tavaszra az összes thaiföldi eredetű orchideánk újra kivirágzik.

A fajokról, azok hibridjeiről, tartásuk módjáról részletes útbaigazítást kaphatnak a látogatók a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán. A látogatók idén is vásárolhatnak a hazai és külföldi kertészetek szebbnél szebb orchideáiból, amelyekkel egy parányi trópust csempészhetnek a lakásukba.

Jó hír orchideabarát olvasóinknak, hogy az alábbi 3 egyszerű kérdés megválaszolásával most 5 db páros belépőt nyerhetnek a kiállításra.

  1. 1. Mikor lesz az Orchidea Kiállítás?
  2. 2. Idén mely orchideatermő területtel ismerkedhetnek meg a látogatók?
  3. 3. Igényelnek a téli pihenőt  a lakásban tartott orchideák?

A válaszokat a kapanyelinfo@gmail.com címre kérjük névvel és telefonszámmal.

Beküldési határidő: 2015. április 15. (szerda) 20 óra.

Sok sikert!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!